Akciové trhy zachvátil chaos, predáva kto môže

Americké akciové indexy výrazne padli, nasledujú ich trhy v Japonsku a v Číne. Počas Štedrého dňa klesali aj európske akcie, napríklad index najbonitnejších európskych firiem STOXX 50 odpísal 0,89 %.

25.12.2018 10:15
debata (141)

Akciové trhy v Spojených štátoch na Štedrý deň pokračovali v masívnom výpredaji, všetky tri hlavné indexy odpísali viac ako dve percentá. Minister financií Steven Mnuchin pre túto situáciu telefonoval šéfom najväčších bánk v USA a rokoval aj s finančnými regulátormi.

Na devízových trhoch strácal dolár, na ktorý majú vplyv najmä obavy týkajúce sa ďalšieho financovania vlády.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich kľúčových firiem v USA, odpísal 2,91 percenta a skrátenú obchodnú seansu uzavrel na 21 792,20 bodu. Širší index S&P 500 stratil 2,71 percenta na 2351,10 bodu, zatiaľ čo index technologického trhu Nasdaq Composite vykázal prepad o 2,21 percenta na 6192,91 bodu.

Širší index S&P 500 len od začiatku decembra stráca takmer 15 percent. Tohtoročný december by tak mohol byť pre americké akcie najhorším decembrom od roku 1931, teda od veľkej hospodárskej krízy.

„Logiku strieda negatívna nálada, čo býva u výpredajov častý jav. Tretinu výpredajov má na svedomí panika, ďalšiu tretinu obmedzovanie strát a zvyšnú tretinu špekulanti, ktorí sa na tom chaose na burze snažia zarobiť,“ povedal agentúre Reuters hlavný analytik tokijskej investičnej spoločnosti Monex Securities Takaši Hiroki. „Skôr než negatívne faktory spojené s domácim trhom sú za tým výpredajom takmer výhradne udalosti v USA,“ dodal.

Trh sa preklápa na medvedí

Index S&P 500 už z maxima, ktoré dosiahol 20. septembra, klesol o 19,8 percenta. To znamená, že je blízko takzvaného medvedieho trhu, do ktorého vstupuje po prepade o 20 percent z posledného dosiahnutého maxima. Medvedí trh je taký, keď ceny vykazujú dlhodobý pokles.

Investori tiež ťažko nesú fakt, že politici sa v USA nedokázali dohodnúť na ďalšom financovaní vlády. To znamená, že niektoré vládne úrady teraz fungujú v provizórnom režime, kým sa situácia nevyrieši. Tú skomplikoval požiadavka prezidenta Donalda Trumpa zahrnúť do rozpočtu peniaze na stavbu múru na hranici s Mexikom.

„Trh má obavy z toho, čo sa deje vo Washingtone,“ poznamenal analytik spoločnosti UBS Global Wealth Management Vinay Pande. K prepadu cien akcií podľa analytikov prispeli aj správy, že Trump znovu ostro kritizoval šéfa centrálnej banky (Fed) Jeroma Powella a že by ho rád odvolal z funkcie. To ale Trump prostredníctvom ministra Mnuchina poprel. Podľa ministra si Trump ani nemyslí, že je v jeho právomoci šéfa Fedu odvolať.

Dolár strácal

Na devízových trhoch strácal dolár, na ktorý doliehajú najmä okolnosti týkajúce sa financovania vlády. Veľkou neznámou je teraz to, ako dlho súčasný stav potrvá. Časť obchodníkov tiež poukazuje na zvyšovanie úrokových sadzieb a na ich ďalší výhľad. Fed minulý týždeň štvrtýkrát v tomto roku zvýšil základný úrok a naznačil, že vo zvyšovaní sadzieb hodlá pokračovať aj na budúci rok.

Dolárový index, ktorý vyjadruje hodnotu dolára ku košu šiestich hlavných svetových mien, v pondelok odpísal 0,46 percenta na 96,511 bodu. Klesá z maxima za rok a pol, na ktorom sa ocitol 14. decembra a ktoré predstavovalo 97,711 bodu.

Japonsko nasledovalo USA

Japonské akcie v utorok prudko oslabili a ich hlavný index je najnižšie od vlaňajšieho apríla. Trh reagoval na pondelkový prepad na burzách v USA, ktorý bol podľa analytikov reakciou hlavne na vnútropolitický vývoj v USA.

Akcie v utorok klesali aj v Číne, kde bol ale pokles miernejší. Mnoho akciových trhov v Ázii aj v Európe v utorok pre vianočné sviatky zostane zatvorených.

Hlavný index japonských akcií Nikkei 225 odpísal 5,01 percenta a seansu uzavrel na hodnote 19 155,74 bodu. Širší index Topix klesol o 4,88 percenta na 1415,55 bodu a je najnižšie od novembra 2016.

141 debata chyba
Viac na túto tému: #burza #akciové trhy