Exšéf Nissanu má na krku ďalšie obvinenie, zostáva vo väzbe

Súd v Japonsku v nedeľu o desať dní predĺžil väzbu bývalému predsedovi správnej rady automobilky Nissan Motor Carlosovi Ghosn.

23.12.2018 10:00
debata

Urobil tak na základe nového obvinenia, podľa ktorého magnát presunul súkromné ​​investičné straty na automobilku Nissan, informovala agentúra Reuters. Ghosn bol zatknutý v novembri pre podozrenie z ďalších finančných deliktov.

Predĺženie väzby v nedeľu oznámil tokijský súd. Ghosn zostane vo väzobnej väznici, kde je od svojho prvého zadržania. V piatok bol na základe nového obvinenia zatknutý znova. Pôvodne mal byť prepustený, ale nové zadržanie umožnilo predĺžiť väzbu o 48 hodín až do rozhodnutia súdu o prípadnom ďalšom predĺžení. Podľa nového súdneho výroku zostane Ghosn za mrežami do 1. januára.

Prokuratúra 10. decembra manažéra obvinila, že v rokoch 2010 až 2015 priznal o päť miliárd jenov nižšie príjmy. Podozrievajú ho aj z toho, že príjmy podcenil aj v ďalších rokoch – až do roku 2018 – a že firemné peniaze Nissanu využíval na osobné účely, okrem iného na nákup niekoľkých luxusných bytov.

Žalobcovia chceli, aby súd nechal Ghosna vo väzbe najmenej do konca roka, lenže na základe súdneho rozhodnutia mal mať možnosť vyjsť na slobodu 21. decembra. V ten deň bolo ale vznesené nové obvinenie zo zneužitia dôvery. Ghosn podľa neho presunul súkromné ​​investičné straty utrpené v dôsledku finančnej krízy z roku 2008 na automobilku Nissan. Išlo o 16,6 milióna dolárov.

Ghosnovi hrozí až desať rokov väzenia alebo finančný trest desať miliónov jenov, prípadne oboje. Termín začatia procesu zatiaľ nie je známy. Správna rada Nissanu Ghosna po jeho zadržaní odvolala z funkcie predsedu. Ghosn je však naďalej predsedom správnej rady aj výkonným riaditeľom vo francúzskej automobilke Renault, s ktorou tvorí Nissan alianciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Nissan #Renault #Carlos Ghosn