Trump zvažuje, či nevyhodí šéfa Fed-u Powella

Americký prezident Donald Trump uvažuje o prepustení šéfa centrálnej banky Fed Jeroma Powella. Oznámila to v sobotu agentúra Bloomberg. Nevôľu prezidenta podľa agentúry posilnilo stredajšie zvýšenie úrokovej sadzby a dlhodobý pokles cien akcií.

22.12.2018 08:59
debata (22)

Poradcovia Bieleho domu, na ktorých sa Bloomberg odvoláva, prezidenta od podobného kroku odrádzajú a dúfajú, že jeho rozhorčenie cez sviatky ustúpi. Niektorí z nich sú presvedčení, že prepustenie Powella by na finančné trhy malo devastujúci dopad.

Trump napriek tomu vyhadzov Powella zvažuje, píše agentúra. Riskuje tak stratu dôvery, že Fed dokáže fungovať bez akýchkoľvek politických vplyvov. Informácie o ohrození Powella sa objavuje v čase prepadu akcií, ktorý burzy zaznamenávajú v posledných týždňoch.

Podľa Trumpa prísna menová politika Fedu poškodzuje americkú ekonomiku. Fed sadzby zvyšuje, aby spomalil hospodársky rast. Avšak existujú obavy, že ekonomika USA by v budúcom roku mohla vstúpiť do nepokojných vôd, pretože stimuly Trumpovej daňovej reformy slabnú a rast svetovej ekonomiky sa spomaľuje. Rast úrokových sadzieb síce pomáha udržiavať pod kontrolou inflačné tlaky, zvyšuje však náklady na úvery a má negatívne dopady na ekonomiku i akciový trh.

Bloomberg upozorňuje, že Trumpove verejné alebo súkromné ​​výhrady voči politikom bývajú predohrou ich odchodov z funkcií. Platí to napríklad o bývalom ministrovi spravodlivosti Jeffovi Sessionsovi, niekdajšom ministrovi zahraničia Rexovi Tillersonovi alebo odchádzajúcemu personálnemu šéfovi Bieleho domu Johnovi Kellym.

Či má prezident právo vyhodiť šéfa centrálnej banky, je ale podľa právnych expertov sporné. Podľa zákona má hlava štátu právo uvoľniť členov rady guvernérov Fedu, ale či to platí aj o šéfovi, ktorý je tiež guvernérom, nie je zo zákona jasné, uvádza Bloomberg.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed #Donald Trump #Jerome Powell