Obvinený exšéf Nissanu sa dostane z väzby, súd ju nepredĺžil

Súd v Tokiu prekvapujúco nepredĺžil väzbu pre bývalého šéfa Nissanu Carlosa Ghosna, ktorý bol zadržaný v novembri pre podozrenie z finančných machinácií. Súd rovnako rozhodol aj v prípade manažéra a Ghosnovej pravej ruky Grega Kellyho. To znamená, že Ghosn aj Kelly by čoskoro mohli väzenie opustiť.

20.12.2018 10:25
debata

Tokijský oblastný súd vo štvrtok zamietol žiadosť prokuratúry o ďalšie 10-dňové predĺženie väzby pre Ghosna, ktorá ho podala na základe nových obvinení. Zamietnutie väzby bolo prekvapujúce, keďže v Japonsku súdy zvyčajne žiadostiam prokuratúry takmer automaticky vyhovejú. Navyše, v Japonsku nebýva zvykom ani to, aby súd prepustil na kauciu obvineného, ktorý svoju vinu popiera, čo je prípad Ghosna.

Carlosa Ghosna zatkli v Tokiu 19. novembra pre podozrenia z výrazného podhodnocovania svojich príjmov v rokoch 2011 až 2015 a zo zneužívania financií automobilky Nissan na osobné účely. Prokuratúra začiatkom decembra pridala ďalšie obvinenia o podhodnocovaní príjmov aj v posledných troch rokoch a súd väzbu predĺžil. Ostatná 10-dňová lehota väzby uplynula vo štvrtok a prokuratúra preto požiadala súd o ďalšie predĺženie.

Škandál spojený s Ghosnom, ktorý je známy ako záchranca Nissanu, otriasa alianciou automobiliek Nissan, Renault a Mitsubishi. Súčasný generálny riaditeľ Nissanu Hiroto Saikawa totiž vyzýva na zmeny, ktoré by znížili vplyv francúzskej firmy v Nissane, kde Renault kontroluje 43-percentný podiel. Na rozdiel od japonských firiem Renault zatiaľ Ghosna z najvyšších funkcií neodvolal, iba jeho právomoci ako generálneho riaditeľa presunul na zástupcu Thierryho Bollorého.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #automobilky #Nissan #Renault #Carlos Ghosn