Súd EÚ zmiernil pokuty pre Slovak Telekom a Deutsche Telekom

Druhý najvyšší súd EÚ vo štvrtok čiastočne zmiernil pokuty uložené spoločnostiam Slovak Telekom a jej materskej Deutsche Telekom aj samotnej nemeckej spoločnosti za päťročné zneužívanie dominantného postavenia na slovenskom trhu.

13.12.2018 12:33
debata (2)

Potvrdil však predchádzajúce rozhodnutie Európskej komisie, že podnik vytvorený firmami Slovak Telekom a Deutsche Telekom zneužil svoje postavenie na trhu. Vyplýva to zo štvrtkového vyhlásenia Všeobecného súdu.

Podľa rozhodnutia komisie mali Slovak Telekom a jej materská Deutsche Telekom za viac než päťročné zneužívanie dominantného postavenia na trhu v rokoch 2005 až 2010 zaplatiť pokutu 38 838 000 eur. Všeobecný súd uviedol, že komisii sa nepodarilo úplne preukázať sporné správanie firiem pred 1. januárom 2006, a znížil preto pokutu na 38 061 963 eur.

Deutsche Telekom navyše samostatne dostal ešte druhú pokutu presahujúcu 31 miliónov eur. Tá bola udelená s cieľom zabezpečiť dostatočne odstrašujúci účinok a tiež trestať opakované zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Všeobecný súd túto pokutu znížil na 19,03 milióna eur. Odôvodnil to tým, že v tomto prípade nemožno pre výpočet dodatočnej pokuty vychádzať z celkového obratu nemeckej skupiny, keď sa jedná o činnosť jej dcérskej spoločnosti.

Európska komisia rozbehla hĺbkové vyšetrovanie Slovak Telekomu v apríli 2009, nemeckú firmu preverovala od decembra nasledujúceho roka. Už v roku 2012 dala komisia najavo, že Slovak Telekom svojimi vysokými veľkoobchodnými cenami znemožňoval alternatívnym operátorom ziskové podnikanie v oblasti širokopásmových služieb. Udelenie pokuty oznámila komisia v roku 2014 s odôvodnením, že dospela k záveru, že Slovak Telekom svojim konkurentom odmietol poskytovať prístup k účastníckemu vedeniu a uplatňoval politiku stláčania marže.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Deutsche Telekom #Všeobecný súd EÚ