Ceny mäsa budú rásť, pre vyššie platy a drahšie energie

Sociálne opatrenia prijaté zo strany štátu a nárast cien energií spôsobujú u slovenských spracovateľov mäsa výrazné navýšenie nákladov, čo sa v prvom kvartáli roka 2019 prejaví aj na zvýšení cien mäsa a mäsových výrobkov o päť až osem percent. Informovala o tom v stredu výkonná riaditeľka Zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai v tlačovej správe.

12.12.2018 18:12
debata (45)

Pod nárast cien sa na úrovni výrobcov, ale aj ich dodávateľov, podpísali už teraz podľa zväzu hlavne zvýšenie ceny ľudskej práce – zavedenie povinných príplatkov za prácu v noci a cez víkend, zvyšovanie minimálnej mzdy a nárast cien energií.

„Súčasné zvyšujúce sa náklady sú už pre výrobcov neudržateľné a preto je potrebné ich premietnuť aj do odberateľských cien. Navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov očakávame v rozmedzí 5 až 8 %,“ konštatovala Eva Forrai.

Zväz spracovateľov mäsa je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.

VIDEO: Ceny energií budú stúpať, dôvodom je rast cien komodít na burzách, upozornil šéf ÚRSO Ľubomír Jahnátek.

Video
45 debata chyba
Viac na túto tému: #mäso