Baníci skončia o päť rokov

Podpora pre domáce uhlie skončí najneskôr v roku 2023. Posledná baňa Nováky by mala byť zatvorená v roku 2027.

12.12.2018 13:15 , aktualizované: 18:00
debata (24)

Hovorí o tom materiál Problematika transformácie regiónu horná Nitra v súvislosti s návrhom všeobecného hospodárskeho záujmu na zaručenie bezpečnosti dodávok elektriny. Ten v stredu odobrila vláda.

"Skrátenie na roka 2023 znamená, že štát prestane dotovať elektrickú energiu, ktorá sa vyrába z domáceho uhlia,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga. Rok 2023 bol vybraný aj kvôli dokončeniu trafostanice Bystričany. Tá by mala byť hotová okolo roku 2021. A po elektrárni Nováky by prebrala stabilizáciu elektrickej siete v regióne.

Koniec dotácií pre uhoľnú elektrinu však podľa Žigu neznamená automaticky zatvorenie bane Tie budú môcť predávať uhlie na komerčnej báza aj po roku 2023. "Nikto nemôže zakázať baníkom, aby toto uhlie ťažili,“ povedal minister. Je však zjavné, že bez dotácií ťažba uhlia rentabilná zrejme nebude.

O hornonitrianskom uhlí sa roky vraví, že je menej kvalitné a drahé. Náklady na jeho ťažbu sú totiž tak vysoké, že uplatniť ho na trhu v súčasnosti bez dotácií je problém. Minister tvrdí, že do roku 2023 sa situácia môže zmeniť. "V tom čase môže byť cena elektrickej energie na úplne inej úrovni a uhlie bude na trhu uplatniteľné,“ povedal Žiga.

Ani bane nateraz úplne nevylúčili ani možnosť ďalšej ťažby uhlia po roku 2023, keď jeho výkup už nebude dotovaný. "Rozhodnutie bude závisieť od trhových podmienok a vývoja cien elektrickej energie,“ povedala hovorkyňa Hornonitrinaskych baní Prievidza (HPB) Adriana Siváková.

Priznala však, že rozhodnutie vlády bude mať na podnikanie spoločnosti zásadný vplyv. "Rozhodnutie vlády je pre nás záväzné a musíme ho akceptovať,“ povedala. Zohľadnia ho pri tvorbe podnikateľských zámerov v budúcom období, dodala.

Na Slovensku sa z uhlia vyrába päť percent elektriny. Odberatelia sa však na ňu ročne skladaju okolo 100 miliónmi eur. Domácnosť s priemernou ročnou spotrebou 3¤000 kilowatthodín elektrickej energie odvedie na baníkov cez ceny elektriny ročne približne 15,30 eura. V cene elektriny je uhoľná podpora spolu s ďalšími doráciami napríklad na elektrinu zo slnka schovaná pod tarifou za prevádzkovanie systému (TPS). Tá má byť v budúcom roku 25,9880 eura za megawatthodinu bez DPH. Oproti aktuálnej úrovni tak klesne o jedno euro.

Časť TPS na uhlie však išla hore v septembri na žiadosť Slovenských elektrární, ktoré z uhlia vyrábajú elektrinu v elektrárni Nováky. Zložka na uhlie tak v TPS stúpla o vyše 18 percenta na 5,1428 eura na megawatthodinu. Vyššia suma má pri uhlí platiť do konca roka 2021. Po skončení dotovania uhlia by táto položka mala z faktúr vypadnúť. "Malo by sa to prejaviť na účtoch ale nie je tam priama úmera,“ priznal Žiga.

Hornú Nitru riešili aj v Katowiciach

Transformácia hornej Nitry by podľa podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča mala slúžiť ako model pre ďalšie regióny. Bane sa preto dostali na pretras aj na konferenciu o zmene klímy. Tá sa koná v poľských Katowiciach, ktoré sú tiež banským mestom.

Do úvahy však okrem klímy treba brať podľa Šefčoviča aj sociálny rozmer. "Musíme to robiť tak, aby sme nedostali ľudí na dlažbu, ale aby sme región modernizovali férovo,“ povedal Šefčovič. V baniach pracuje okolo štyri tisíc ľudí. Na nich sú však naviazané ďalšie pracovné miesta a firmy – napríklad aj stravovanie pre baníkov.

Na zmeny v regióne možno podľa Šefčoviča využiť ešte európske peniaze z rozpočtu do roku 2020. Ďalšie peniaze už pôjdu z nového rozpočtu. Z Bruselu Slovensko zatiaľ dostalo 300-tisíc eur na odborníkov, ktorí pomáhajú s prípravou riešení.

V apríli budúceho roka by mal byť na stole Akčný plán, potvrdil vicepremiér Richard Raši. Ten naznačí už aj konkrétne projekty, kde by sa mohli baníci zamestnať. Riešiť by však mal aj zlepšenie dopravy a to nielen cestnej, ale aj železničnej. Región by sa tak spojil s okresmi, kde pracovníci firmám chýbajú.

Baníkov si vraj rozchytajú firmy

Čo by mohlo byť s byvalými baníkmi naznačila aj pôvodná verzia schváleného materiálu. Materiál naznačuje aj budúcnosť regiónu – z baníkov by mali byť napríklad opravári železničných vozňov, farmári, rybári či výrobcovia rybích nátierok.

Pre námietku Klubu 500 však zoznam konkrétnych projektov zo schválenej verzie vypadol. Rozhodnutie vlády Klub 500 privítal. O baníkov sa neboja. "Sme presvedčení, že ľudia z hornej Nitry si prácu nájdu ľahko, nakoľko zamestnávatelia aj v tomto regióne bojujú s nedostatkom pracovnej sily,“ tvrdí Klub 500.

Známa je už aj podpora pre spoločnosť GA Drilling vo výške 9,5 milióna eur. Vláda ju odobrila ešte koncom novembra. Firma bude úver splácať desať rokov s jednopercentným úrokom. Firma chce testovať plazmové zariadenia používané pri ťažbe ropy a zemného plynu. Peniaze majú slúžiť na nákup techniky. Práve túto firmu spomínal Šefčovič v súvislosti s budúcnosťou banských vrtov.

Informácie agentúr sme vymenili za redakčný článok.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #bane #baníci #uhlie