Nové moderné vlaky budú jazdiť aj na východe

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) plánuje aj v Košickom a Prešovskom kraji modernizovať vlakovú dopravu.

09.12.2018 09:26
vlaky, Košice, stanica Foto: ,
Dlhé rady pri pokladniach v Košiciach dávali tušiť, že vo vlakoch bude nával
debata (2)

Na niektorých linkách budú jazdiť výlučne iba nové, respektíve modernizované vlaky. Zmeny súvisia s novým cestovným poriadkom, ktorý platí od nedele.

V rámci Košického kraja ide o linky Košice – Moldava nad Bodvou mesto a Košice – Humenné, v Prešovskom kraji to budú zas linky Prešov – Humenné a Humenné – Medzilaborce mesto. „Vlaky nasadzujeme na jednotlivé linky podľa potenciálu konkrétneho traťového úseku a efektivity ich budúceho nasadenia. Obe tieto trate sú medzi cestujúcimi obľúbené a vidíme v nich potenciál pritiahnutia nových cestujúcich,“ vysvetlil pre TASR hovorca ZSSK Tomáš Kováč dôvody, prečo sa rozhodli práve pre tieto linky.

Všetky spojenia medzi Košicami a Moldavou nad Bodvou mesto plánuje ZSSK zabezpečiť modernizovanými jednotkami 813/913, ktoré sú vybavené kamerovým a informačným systémom a tromi označovačmi cestovných lístkov. „Na linke Košice – Humenné sú vlaky REX radené buď z DMJ 861, ktoré majú klimatizáciu, wifi a taktiež je v nich možná preprava imobilných cestujúcich, alebo z klimatizovaných vozňov Bdgteer, Bdteer a Bdmpeer, ktoré sú vybavené stojanmi na bicykle, a niektoré vybrané vozne disponujú aj wifi pripojením, elektrickými zásuvkami a USB portami,“ priblížil hovorca.

Medzi Prešovom a Humenným plánujú realizovať všetky spoje novými dieselmotorovými súpravami, respektíve novými alebo zmodernizovanými vozňami. Ide napríklad o vlaky radené z DMJ 861. „Niektoré ďalšie vlaky sú radené z klimatizovaných vozňov,“ dodal Kováč. Na linke Humenné – Medzilaborce mesto chcú všetky osobné vlaky zabezpečovať novými modernými dieselmotorovými jednotkami radu DMJ 861 aj s možnosťou prepravy bicyklov. Tieto zmeny podľa hovorcu výrazne zvýšia komfort cestovania. Dĺžku trvania cesty však neovplyvnia. „Jazdný čas totiž na týchto tratiach do veľkej miery závisí predovšetkým od ich parametrov (napríklad ostrosť zákrut) a stavu koľajníc a ďalšej infraštruktúry v správe ŽSR,“ priblížil. Počet vozňov a celková ponúkaná kapacita ostane taktiež rovnaká.

ZSSK vypravuje v Košickom samosprávnom kraji spolu 217, v susednom Prešovskom samosprávnom kraji 381 prímestských vlakov. V prvom menovanom prevádzkuje dopravu na 450, v druhom na 400 kilometroch železničných tratí.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Železničná spoločnosť