Finančnej riaditeľke čínskej Huawei hrozí v USA dlhoročné väzenie

Americká prokuratúra viní finančnú riaditeľku čínskej firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou (je známa aj ako Sabrina alebo Cathy Mengová) z obchádzania protiíránských sankcií. Za každý bod obvinenia jej hrozí až 30 rokov väzenia.

08.12.2018 00:00
Meng Wan-čou, Huawei Foto: ,
Profil finančnej riaditeľky čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei Meng Wan-čou 6. decembra 2018 v Pekingu. Kanadské úrady zatkli finančnú riaditeľku čínskej telekomunikačnej spoločnosti Huawei. Zatknutie Meng Wan-čou si vyžiadali úrady USA, ktoré ju podozrievajú z porušovania amerických obchodných sankcií voči Iránu.
debata (40)

Oznámila to podľa agentúry Reuters kanadská prokuratúra na piatkovom vypočutí súdu vo Vancouveri, ktorý prerokúval možnosť kaucie pre Mengovú.

Mengovú, dcéru zakladateľa firmy Žen Čeng-feja, zadržala kanadská polícia v sobotu vo Vancouveri na žiadosť Spojených štátov. Peking sa proti jej zatknutiu ostro ohradil a vyzval na jej okamžité prepustenie. Podľa čínskych médií sa USA snažia potlačiť čínsku technologickú spoločnosť Huawei Technologies a obmedziť jej globálnu expanziu.

Američania tvrdia, že Mengová ubezpečovala banky o tom, že spoločnosti Huawei a Skycom sú dve oddelené spoločnosti, hoci Spojené štáty ich považujú za jednu firmu. Vďaka tomu pre spoločnosť zabezpečila prístup k iránskemu trhu v rozpore s americkými sankciami.

Kanadská prokuratúra súd vyzvala, aby neumožnil prepustenie Mengovej na kauciu. Zdôvodnil to tým, že zadržaná má obrovské finančné zdroje a motiváciu utiecť z Kanady do Číny, aby sa vyhla hrozbe možného vydania do USA.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Huawei #Meng Wan-čou