Predpovedal krízu 2008, teraz stavil na pád britských bánk

Americký investor a podnikateľ Steve Eisman, ktorý predpovedal finančnú krízu 2008, teraz stavia na oslabenie britského bankového systému pre vystúpenie Británie z Európskej únie, napísal spravodajský server BBC.

07.12.2018 20:29
debata (8)

Steve Eisman ako správca hedgeového fondu stavil proti hypotekárnym derivátom a jeho fond FrontPoint Partners vďaka tomu počas finančnej krízy zdvojnásobil svoju hodnotu. Eisman je dobre známy vďaka filmu Stávka na neistotu (The Big Short), kde ho stvárnil Steve Carell.

Eisman teraz uviedol, že zhruba pred mesiacom a pol investoval proti dvom britským bankám kvôli možnosti, že Británia odíde z EÚ a Jeremy Corbyn sa stane premiérom. Teraz sa rozhodol staviť proti tretej, pretože „je pravdepodobné, že návrhy premiérky Theresy Mayovej neuspejú“. Banky odmietol vymenovať s tým, že je jedno, o ktoré ide, pretože si mohol vybrať akékoľvek iné. „Myslím, že britský trh bude padať v každom prípade,“ povedal.

Teraz pracuje pre spoločnosť Neuberger Berman, ktorá investuje v Británii a Spojených štátoch. Na otázku, či, ako niektorí poprední investori, predpovedá ďalšiu globálnu finančnú krízu, povedal: „Ja si to vlastne nemyslím. Finančný systém v Spojených štátoch je prvýkrát za 30 rokov bezpečný, analyzoval som ho.“

Naopak, Ray Dali, miliardár a zakladateľ investičného fondu Bridgewater Associates, v septembri predpovedal novú krízu v najbližších dvoch až troch rokoch.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Brexit