Zelení zrátali straty z korupcie: EÚ 904 miliárd, Slovensko 11 miliárd eur

Členské krajiny EÚ vinou korupcie prichádzajú ročne o 904 miliárd eur. Uvádza sa to v správe, ktorú v piatok vydala politická skupina Zelení/Európska slobodná aliancia z Európskeho parlamentu (EP). Správa bola zverejnená pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti korupcii, ktorý pripadá na 9. decembra.

07.12.2018 19:16
debata (5)

Podľa autorov správy zverejnené čísla ukazujú skutočný dosah korupcie na životy ľudí. Po prvý raz sú tieto čísla dávané do súvislosti s nákladmi na produkty každodennej spotreby a verejné služby.

Každý rok prichádzajú krajiny EÚ o 904 miliárd eur – ide o zdroje, ktoré sa stratia v dôsledku korupcie. Za tieto peniaze – upozornila frakcia Zelených – by bolo možné napríklad riešiť otázku hladu vo svete, odstrániť maláriu, poskytnúť ľuďom základné vzdelanie, bezpečnú pitnú vodu, hygienu, zdravotnú starostlivosť a elektrickú energiu a ešte stále by zostalo k dobru okolo 360 miliárd eur.

SR ročne prichádza v dôsledku korupcie o 11 miliárd eur, čo predstavuje takmer 13 % HDP, uvádza sa v správe. Zároveň je to vyše 61-násobok celoročného rozpočtu vyčleneného pre nezamestnaných (okolo 178 miliónov eur), vyše dvojnásobok zdrojov určených na zdravotnú starostlivosť (5,4 miliardy eur) a viac ako 1,5-násobok výdavkov v prospech starších ľudí (približne 6,6 miliardy eur). Sumy „utopené“ korupciou znamenajú takmer 13-násobok rozpočtu pre políciu (takmer 855 miliónov eur), viac ako 78-násobok rozpočtu pre hasičské zbory (140 miliónov eur). Straty zapríčinené korupciou v SR predstavujú 10-násobok rozpočtu vyčleneného pre rodiny a deti (jedna miliarda eur), viac ako 4,5-násobok celkových ročných výdavkov na zdravotné potreby a pre invalidov (takmer 2,3 miliardy) a 3,5-krát viac ako sú verejné výdavky na vzdelávanie (3,1 miliardy eur).

Peniaze „stratené“ na Slovensku v dôsledku korupcie by podľa správy stačili na poskytnutie priemerného ročného platu (8201 eur netto v roku 2015) pre približne 1,3 milióna ľudí (takmer štvrtina obyvateľstva). Ak by sa táto suma rozdelila medzi obyvateľstvo, každý občan SR by dostal 2017 eur, uvádza sa v citovanej správe.

Skupina Zelených v tejto súvislosti vyzvala EÚ a jej členské štáty, aby zaujali aktívnejší postoj v boji proti korupcii. Výzva adresovaná Európske komisii požaduje, aby exekutíva EÚ preskúmala protikorupčné postupy v členských štátoch, zvýšila financovanie protikorupčných aktivít, zlepšila kapacity Úradu EÚ pre boj proti podvodom (OLAF), posilnila mandát Európskej prokuratúry (EPPO), zaručila lepšiu ochranu informátorov, novinárov a mimovládnych organizácií a zaistila väčšiu kontrolu používania finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia