Montujte autá v USA, vyzval Trump nemecké automobilky. VW možno skončí u Forda

Nemecká automobilka Volkswagen buduje alianciu so spoločnosťou Ford Motor a na montáž vozidiel v Spojených štátoch môže využiť jej závody.

05.12.2018 06:49
debata (5)

Po rokovaní v Bielom dome to v utorok vyhlásil šéf VW Herbert Diess. Nemecká firma zvažuje tiež výstavbu druhého závodu v USA, uviedla agentúra Reuters.

S vedúcimi predstaviteľmi nemeckých automobiliek Volkswagen, BMW a Daimler v utorok rokoval aj prezident Donald Trump. Podľa vyhlásenia Bieleho domu predstavil lídrom spoločností „svoju predstavu toho, ako všetky automobilky vyrábajú v Spojených štátoch a vytvárajú ústretovejšie obchodné prostredie“.

Šéfovia automobiliek boli pozvaní, aby sa zúčastnili série stretnutí s prezidentovými najvyššími ekonomickými poradcami a rokovali o investičných príležitostiach v Spojených štátoch, vrátane výroby a výskumu a vývoja, uviedol Biely dom.

„Máme pomerne pokročilé rokovania so spoločnosťou Ford, aby sme skutočne vybudovali globálnu automobilovú alianciu, ktorá by tiež posilnila americký automobilový priemysel,“ povedal Diess. Americká automobilka rokovania nekomentovala, ale už skôr uviedla, že s VW jedná o spolupráci v mnohých oblastiach.

Volkswagen má montážny závod v meste Chattanooga v Tennessee. Čo sa týka nového závodu, Diess uviedol, že v Tennessee o tom rokuje, do úvahy ale pripadajú aj iné možnosti.

BMW utorňajšie stretnutie s Trumpom označila vo vyhlásení za konštruktívne s tým, že jej šéf predstavil podrobnosti už vlani zverejneného plánu na rozšírenie závodu v Spartanburgu v Južnej Karolíne. Tu by firma do roku 2021 chcela investovať ďalších 600 miliónov dolárov a súčasný počet 10 000 pracovných miest zvýšiť o tisícku.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #automobilky