Český ekonóm: Kríza je za rohom, trpieť budú 'montovne' ako Slovensko

O tom, že kríza príde, "nemusíme pochybovať. Podľa môjho názoru k tomu dôjde v nasledujúcom roku," uviedol český ekonóm Vladimír Pikora v utorkovom diskusnom cykle Rozstřel portálu českého denníka iDnes. Dokazujú to indikátory ako mimoriadne nízka nezamestnanosť, vysoké ceny nehnuteľností, či rekordne drahé akcie.

04.12.2018 15:59
debata (71)

„Podľa mňa“, pokračoval ekonóm, „kríza odštartuje 4. priemyselnú revolúciu. Počas nej budú najviac trpieť ekonomiky, ktoré možno označiť za „montovne“. Do tejto kategórie patria spolu s Českou republikou aj Slovensko, Maďarsko a balkánske krajiny.

Pikora radí, aby sa v Česku podporovali predovšetkým technologické startupy. „Potrebuje vyvíjať tlak na to, aby tu vznikali malé garážové firmy podobne, ako keď v Amerike začínal Apple," uviedol ekonóm.

Vyjadril názor, že v tomto ohľade brzdí Česko aj to, že má veľmi drahý a pomalý internet.

Bežní ľudia nadchádzajúcu krízu najlepšie prežijú, ak sa nebudú zbytočne zadlžovať. „Mali by obmedziť svoje zadlžovanie. Jeho najhorším druhom sú napríklad pôžičky na vianočné darčeky,“ radil Pikora. Zadlžovanie sa na získanie nehnuteľnosti môže byť rovnako rizikové. Záujemcom o získanie vlastného obydlia radí Pikora, aby počkali. Ak vypukne kríza, ceny nehnuteľností by mali klesnúť. Ich prepad môže byť dramatický.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomická kríza