Česko nechce ísť pri stavbe jadrových blokov maďarskou cestou

Česká vláda neuvažuje o tom, že by sa nové jadrové bloky v krajine stavali na základe podobnej medzivládnej dohody, akú uzavrelo Maďarsko s Ruskom pri dostavbe jadrovej elektrárne Paks. Novinárom to po stretnutí s maďarským premiérom Viktorom Orbánom povedal český predseda vlády Andrej Babiš (ANO). Podľa neho by mal do jadrových blokov investovať ČEZ.

30.11.2018 15:42
debata

„Neuvažujeme o podobnej dohode, ako má Maďarsko, nejakej medzivládnej dohode,“ povedal Babiš. Maďarsko uzavrelo s Ruskom medzivládnu dohodu o stavbe dvoch nových blokov jadrovej elektrárne Paks. Elektráreň by mala vystavať ruská spoločnosť Rosatom. Maďarský štát chce projekt financovať pomocou ruskej pôžičky vo výške desať miliárd eur.

Babiš vyjadril ľútosť nad tým, že sa v minulosti nepodarilo dokončiť tender na dostavbu jadrovej elektrárne Temelín. Vyzval ČEZ, aby investoval do stavby nových blokov v jadrovej elektrárni Dukovany. „Ja som o tom presvedčený, že ten biznisplán funguje,“ povedal.

Podľa neho by ČEZ mal vyčleniť svoje jadrové elektrárne do dcérskej spoločnosti, ktorá by následne vypísala súťaž na dodávku technológií, prípadne aj na financovanie stavby. Babiš nevylúčil ani možnú spoluprácu ČEZ-u s inou spoločnosťou vo forme spoločného podniku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Česko #Paks #jadrová energia