Británia na tom bude horšie pri každej forme brexitu

Britská vláda v stredu zintenzívnila svoje varovania pred brexitom bez dohody. Upozornila pritom, že to bude tvrdý úder pre ostrovné hospodárstva, zatiaľ čo plán premiérky Theresy Mayovej, proti ktorému je veľa zákonodarcov, tento úder minimalizuje.

28.11.2018 15:08
debata (5)

Vláda vo svojej správe uviedla, že v prípade riadeného odchodu Británie z Európskej únie (EÚ) podľa dohody, ktorú Mayová dosiahla s lídrami bloku, bude ostrovná ekonomika v priebehu 15 rokov o 2,1 % menšia, než keby zostala v bloku. Ale ak dôjde k neriadenému odchodu bez dohody, prepadne sa až o 7,7 %.

Tieto prognózy vychádzajú z predpokladu, že nedôjde k zmenám v migračných pravidlách, ale vyskytnú sa nejaké necolné prekážky.

Zmena migračných pravidiel zasiahne britskú ekonomiku v rozsahu 2,5 až 3,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). A v správe sa ďalej uvádza, že pri čistej nulovej migrácii z EÚ v budúcnosti a zavedení významných obchodných bariér predstavuje tento zásah 9,3 % HDP.

Sotva štyri mesiace pred vystúpením Británie z EÚ sa Mayová snaží prekonať hlboký odpor vo svojej vlastnej Konzervatívnej strane aj medzi ostatnými politickými stranami proti dohode, ktorú v nedeľu schválili lídri Únie.

Minister financií Philip Hammond v tejto súvislosti uviedol, že akákoľvek dohoda o brexite nebude pre hospodárstvo krajiny rovnako dobrá ako zotrvanie v EÚ. Zdôraznil však, že Mayovej plán „prináša výsledok, ktorý je veľmi blízky hospodárskemu prínosu zotrvania v bloku“.

Podobný odkaz ako vláda má zrejme pre poslancov aj centrálna banka (Bank of England), ktorá má zverejniť svoje vlastné krátkodobé prognózy pre ekonomiku popoludní o 17.30 SEČ.

Hammond a guvernér BoE Mark Carney už v minulosti podčiarkli dôležitosť prechodného obdobia, ktoré je zahrnuté v Mayovej pláne. Jeho úlohou je uľahčiť Británii ukončenie 40-ročného členstva v EÚ.

Carney minulý týždeň povedal, že dôsledok odchodu z bloku bez prechodného obdobia by mohol byť podobný ropnej kríze v roku 1970 pre piatu najväčšiu ekonomiku na svete.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit