Taliani chcú 'jemne vyladiť' rozpočet, aby sa vyhli problémom

Talianska vládna koalícia diskutuje o znížení plánovaného rozpočtového schodku na budúci rok až na 2 % hrubého domáceho produktu (HDP) s cieľom vyhnúť sa disciplinárnemu konaniu zo strany Bruselu. Uviedol to v pondelok nemenovaný zdroj z talianskej vlády.

26.11.2018 09:59
debata

Už predtým zástupca ministerstva dopravy naznačil, že vláda by mohla „jemne vyladiť“ ciele v oblasti rozpočtového deficitu, aby zabránila sankciám zo strany Bruselu a turbulenciám na trhu.

Podľa najnovších informácií vládneho zdroja rokuje vládna koalícia o znížení budúcoročného rozpočtového deficitu na 2–2,1 % HDP. Ďalší zdroj dodal, že vláda sa zíde večer, aby zvážila redukciu cieľov v oblasti rozpočtového schodku. Pôvodne zaslala Európskej komisii na posúdenie návrh rozpočtu počítajúci so schodkom na úrovni 2,4 % HDP. Bol to podstatne vyšší deficit, než plánovala predchádzajúca vláda. Tá zvažovala na rok 2019 rozpočtový deficit na úrovni 0,8 % HDP.

Nová vláda ale rozhodla o vyššom schodku. Jej argumentom bolo, že vyššie výdavky podporia ekonomiku, čo následne umožní znížiť vysoký štátny dlh. Ten je po Grécku najvyšší v Európskej únii. S takýmto postupom ale Brusel nesúhlasil a návrh talianskeho rozpočtu zamietol, prvýkrát v histórii Európskej únie.

Určité ústupky naznačil už štátny tajomník talianskeho ministerstva dopravy Armando Siri. Ako povedal pre denník Il Messaggero, Taliansko by mohlo zvážiť „jemné vyladenie“ svojich cieľov v oblasti rozpočtového deficitu a vyhnúť sa tak turbulenciám na trhu. „S cieľom zachrániť rozpočet a zároveň zabrániť zvyšovaniu otrasov na trhu by sa dalo uvažovať o jemnom vyladení,“ odpovedal Siri na otázku denníka, či Taliansko nepristúpi k zníženiu svojich cieľov v oblasti rozpočtového deficitu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet