Ceny ropy zostávajú pod tlakom, Brent je len tesne nad hranicou 60 USD

Ceny ropy sa po prepade v závere minulého týždňa o takmer 8 % vrátili v pondelok k rastu. Stále však zostávajú pod tlakom, pričom cena Brentu vzrástla len tesne nad 60 USD za barel (159 litrov). Zásoby totiž rastú a navyše, trhy predpokladajú oslabovanie dopytu, čo bude znamenať rast zásob aj v nasledujúcom období.

26.11.2018 08:33
debata (6)

Trhy sa obávajú, že situácia nebude pre ceny ropy príliš priaznivá ani začiatkom budúceho roka. „Rok 2019 bude pre trh s ropou rokom plným výkyvov, nakoľko otázok okolo vývoja ekonomiky (a spomaľovania jej rastu) a vysokých zásob komodity bude stále viac,“ uviedli v súvislosti s vývojom na ropných trhoch analytici z Fitch Solutions.

Ako dodala ratingová agentúra Fitch, dokonca ani zníženie ťažby zo strany Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov, na čom by sa mali dohodnúť 6. decembra na schôdzke vo Viedni, nemusí na prekonanie síl tlačiacich ceny nadol stačiť.

Navyše, na ceny vplýva aj fakt, že v Ázii sa pomaly končí 10-ročné priaznivé úverové obdobie. Dôvodom je postupné sprísňovanie podmienok na ázijských finančných trhoch, najmä v Číne, uviedla banka Morgan Stanley. Ako dodala, očakávajú, že takýto trend bude pokračovať aj v roku 2019.

K tomu je potrebné pripočítať tlak na trhy v dôsledku obchodného konfliktu medzi USA a Čínou. Analytici sa obávajú, že situácia sa ešte zhorší v 1. štvrťroku budúceho roka, keďže podľa nich USA uvalia 25-percentné clo na dovoz všetkých čínskych produktov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári vzrástla do 7.53 h SEČ o 1,30 USD (2,21 %) na 60,10 USD (52,94 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 51,13 USD/barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke znamená rast o 71 centov (1,41 %).

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Brent #OPEC