VIDEO: Farmárčiť ľuďom v mestách umožní unikátny ekosystém

Ľudia na Slovensku sú mimoriadne kreatívni. Dizajnérka Zuzana Tomčíková a jej kolega František Tóth prišli na to, ako ľudia v mestách môžu pestovať svoju obľúbenú zeleninu. Na videu môžete vidieť maketu novinky, ktorá je v skutočnosti vysoká asi ako dospelý človek a má priemer zhruba jeden meter.

24.11.2018 18:00
debata (10)
Video

Pestovať zeleninu v mestách umožní vynález, ktorý funguje ako uzatvorený ekosystém a rastliny doň treba len nasadiť. Na realizovanie jeho komerčnej výroby mladí vedci získali európsky grant vo výške 20-tisíc eur.

„Deti žijúce vo veľkomestách si dnes nevedia predstaviť, ako vzniknú paradajky. Náš biokultivátor im bez väčšej námahy možní pestovať rajčiny priamo v bytoch. Zároveň sme sa ho snažili navrhnúť tak, aby zapadol aj po estetickej stránke,“ povedala mladá dizajnérka Tomčíková.

Uzatvorený ekosystém pripomínajúci záhradku vo fľaši si dokonca dokáže zo zvyškov jedla vyrobiť pôdu. „Črepníková časť má priemer jeden meter a je v nej dostatok pôdy na vytvorenie koreňového systému. Rastlina je zároveň chránená kupolou, čo vo veľkých mestách chráni zeleninu pred smogom a umožňuje vypestovať obľúbené biopotraviny,“ dodala Tomčíková. Kupola tiež zabezpečuje kondenzovanie pary, ktorá už ako voda steká po stenách kupoly do bočných zásobární vody a výsledkom je samozavlažovací systém. V prípade horúcich letných dní metalický pásik automaticky otvorí kupolu, ak je vnútri príliš vysoká teplota pre život rastlín.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zelenina #vynález #ekosystém #bioodpad