Visa a Mastercard ponúkajú Bruselu ústupky

Vydavatelia platobných kariet Visa a Mastercard ponúkli zníženie poplatkov, ktoré vyberajú od maloobchodníkov za platby kartami vydanými spotrebiteľom mimo Európskej únie.

22.11.2018 20:58
debata (3)

Snažia sa tak urovnať dlhoročné vyšetrovanie pre podozrenie z porušovania hospodárskej súťaže a vyhnúť sa prípadným vysokým pokutám. S odvolaním sa na zdroje oboznámené so situáciou o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

Aj po znížení budú ale poplatky podľa zdrojov zrejme vyššie ako poplatky za karty vydané v EÚ. Európska komisia bojuje za zníženie týchto nákladov a súčasne za podporu cezhraničného obchodu už vyše desať rokov. Situácia sa nepáči regulačným úradom na oboch stranách Atlantiku.

Sumy, ktoré platia obchodníci z transakcií prostredníctvom kariet, sú pre finančné ústavy lukratívnym zdrojom príjmov. Podľa obchodníkov ale predstavujú skryté náklady.

Takisto Európska komisia poukazuje, že poplatky účtované maloobchodníkom za karty vydané za hranicami únie môžu zvyšovať ceny za tovar a služby, ktoré platia spotrebitelia.

Za porušenie pravidiel hospodárskej súťaže môže Európska komisia vymerať pokút do výšky desiatich percent celosvetového obratu firiem, ktoré sa previnili.

Visa a Mastercard museli v minulých rokoch na základe vyšetrovania komisie znížiť poplatky za cezhraničné transakcie uskutočnené v Európe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Visa #Mastercard