Trump chváli Saudov, že prispeli k zlacneniu ropy

Americký prezident Donald Trump v stredu pochválil Saudskú Arábiu za to, že prispela k poklesu cien ropy. Urobil tak v čase rastúceho tlaku na zavedenie sankcií voči Rijádu v súvislosti s októbrovou vraždou saudskoarabského opozičného novinára Džamal Chášukdžího, upozorňuje agentúra Reuters.

21.11.2018 20:07
debata (10)

Trump pokles cien ropy prirovnal k „veľkému zníženiu daní“, ktoré by mohlo podporiť hospodársky rast v Spojených štátoch i vo zvyšku sveta. „Ceny ropy idú dole. Skvelé!“ napísal americký prezident na svojom twitterovom účte. „Poďakovanie Saudskej Arábii, ale poďme ešte nižšie,“ dodal.

Cena severomorskej ropy Brent sa začiatkom októbra vyšplhala až na štvorročné maximum 86,74 dolára za barel. Odvtedy však klesla o viac ako štvrtinu, a to okrem iného vďaka rekordným dodávkam suroviny zo Saudskej Arábie. Počas utorkového obchodovania cena Brent zostúpila až na 61,71 dolára za barel, teda na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho decembra.

Trump v utorok vyhlásil, že Spojené štáty zostanú neochvejným partnerom Saudskej Arábie, aj keby sa ukázalo, že za vraždou novinára Chášukdžího stojí saudský korunný princ Muhammad bin Salmán. Mnohí americkí zákonodarcovia však už teraz vyzývajú na zavedenie sankcií proti Saudskej Arábii.

Ceny ropy sa spamätali

Po utorkovom prepade zamierili ceny ropy nahor. Severomorská ropa Brent v stredu okolo 17:30 SEČ pripisovala 2,7 percenta a dostala sa na 64,22 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) v rovnakom čase vykazovala nárast o takmer štyri percentá na 55,55 dolára za barel.

Počas utorkového obchodovania cena Brent zostúpila až na 61,71 dolára za barel, teda na najnižšiu úroveň od vlaňajšieho decembra. „Utorkový pohyb (smerom dole) bol mimoriadne prudký. Po takomto pohybe možno očakávať určité oživenie,“ uviedol analytik Olivier Jakob zo spoločnosti Petromatrix.

Na trhu však pretrvávajú obavy z nadbytočných dodávok ropy. Americký vládny Úrad pre energetické informácie (EIA) v stredu oznámil, že zásoby ropy v Spojených štátoch sa minulý týždeň zvýšili o 4,9 milióna barelov. Analytici pritom v ankete agentúry Reuters predpovedali nárast len ​​o 2,9 milióna barelov.

Pozornosť investorov sa teraz upriami na decembrovú schôdzku Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Kartel spolu s Ruskom a ďalšími spojencami podľa zdrojov agentúry Reuters zvažuje zníženie dodávok ropy na trh až o 1,4 milióna barelov denne.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Saudská Arábia #OPEC #Donald Trump