Brusel stanovisko nemení, taliansky rozpočet je mimo pravidiel

Európska komisia v stredu potvrdila svoje pôvodné hodnotenie, podľa ktorého je návrh rozpočtu na rok 2019 predložený talianskou vládou v závažnom nesúlade s odporúčaniami, ktorá Rímu komisia ponúkla tento rok v júli.

21.11.2018 13:19
debata (3)

Z analýzy rozpočtových dôsledkov podľa podpredsedu komisie pre euro a sociálny dialóg Valdisa Dombrovskisa vyplýva, že Taliansko svojím vysokým zadlžením porušuje únijné pravidlá a komisia má dôvod začať s Rímom procedúru pre nadmerný deficit.

„Štrukturálny deficit Talianska sa budúci rok zvýši asi o percento hrubého domáceho produktu. Čísla hovoria samy za seba,“ poznamenal podpredseda komisie.

Taliansky premiér Giuseppe Conte však uviedol, že je aj naďalej presvedčený o opodstatnenosti rozpočtových plánov svojej vlády. Potvrdil, že bude v sobotu o situácii hovoriť s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom v Bruseli.

Komisia pripomenula, že v roku 2017 dosiahol taliansky verejný dlh hodnotu 131,2 percenta HDP, teda v prepočte asi 37 000 eur na jedného obyvateľa a prekračuje únijnými zmluvami stanovenú referenčnú hodnotu 60 percent HDP. Podľa Dombrovskisa to komisiu oprávňuje spustiť procedúru, dlh by sa podľa názoru komisie nemal v najbližších rokoch od hodnoty okolo 130 percent nejako výrazne odchýliť.

Experti komisia museli v druhej polovici roka znova analyzovať rozpočtové plány novej talianskej vlády, ktoré sa značne líšili od pôvodných predpokladov z mája.

Nová vláda totiž prišla v návrhu rozpočtu s deficitom 2,4 percenta a pesimistické dôsledky pre ďalší rast dlhu, ktoré predpokladá komisia odmieta s poukazom na výraznú stimuláciu hospodárskeho rastu. Komisia pôvodný plán odmietla už v októbri, Rím ale predložil nový návrh s nezmenenými hlavnými parametrami.

Podľa Dombrovskisa je situácia v Taliansku vecou zdieľaných obáv pre všetky krajiny používajúce euro. „Krajiny eurozóny sú v jednom tíme a mali by hrať podľa rovnakých pravidiel. Sú na to, aby nás chránili, dávala nám istotu a umožňovali vzájomnú dôveru,“ zdôraznil.

Taliansko si podľa neho v zásade plánuje znovu výrazne začať požičiavať v situácii, keď už má vysoký dlh, namiesto toho, aby sa správalo fiškálne zodpovedne. Vplyv podobne koncipovaného rozpočtu na rast talianskeho hospodárstva podľa neho bude negatívny.

„Chýbajú v ňom prorastové opatrenia a rast úrokových sadzieb bude mať vplyv na taliansku ekonomiku,“ upozornil. Plány podľa neho tiež obmedzia schopnosť talianskych bánk požičiavať firmám aj domácnostiam za dostupné úroky.

„Nechápeme, ako by mohla takáto zraniteľnosť prispieť k hospodárskej nezávislosti krajiny. Myslím, že na konci tejto cesty čakajú len ďalšie úsporné opatrenia,“ varoval podpredseda komisie.

Rastúca neistota okolo vývoja talianskeho hospodárstva podľa Dombrovskisa ohrozuje kroky, ktoré na zlepšenie svojho ekonomického výkonu krajiny urobila v minulých rokoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet #Európska komisia