VIDEO: Revolučná liečba rakoviny a tvorba náhradných orgánov cez nanotechnológie

Nanoboty manipulujú s hmotou na úrovni molekúl. Cielená doprava liekov prostredníctvom nanobotov je však len jedna z niekoľkých aplikácií nanotechnológií v medicíne.

18.11.2018 10:00
debata (1)

Odborník na nanotechnológie a podpredseda Asociácie nanotechnologického priemyslu Jiří Kůs sa pre TV Pravda vyjadril, že vízia medicíny pre 21. storočie je, že naše telo bude monitorované neviditeľnými senzormi, ktoré budú monitorovať dôležité parametre nášho zdravia a budú sa bezdrátovo prenášať k umelej inteligencii, ktorá bude výsledky online neustále vyhodnocovať. "Takýmto spôsobom by mohla zmiznúť potreba praktického lekára v medzistupni medzi pacientom a špecialistom,“ povedal Kůs.

Video

Nanoboty alebo nanokapsule putujú v ľudskom tele a riadiť sa dajú napríklad chemickými signálmi alebo infračerveným žiarením. Takáto kapsula sa dostane k zasiahnutému orgánu, kde vypustí účinnú látku. Takýmto spôsobom sa lieči iba miesto, ktoré je zasiahnuté. V liečbe rakoviny by to znamenalo odbúranie chemoterapie, ktorá zasahuje aj zdravé tkanivá a bunky. Kůs vystúpil na medzinárodnom kongrese ITAPA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #medicína #umelá inteligencia