Najrýchlejší vlak Afriky bude jazdiť v Maroku. Dosiahne rýchlosť 320 km/h

Maroko vo štvrtok slávnostne otvorilo novú železnicu, po ktorej bude jazdiť zatiaľ najrýchlejší vlak v Afrike.

16.11.2018 12:14
debata (23)

Vybudovanie trate trvalo sedem rokov a stálo 22,9 miliardy dirhamov (2,1 miliardy eur). Vlak bude jazdiť rýchlosťou 320 kilometrov za hodinu a skráti tak o viac ako polovicu cestu medzi Casablancou a Tangerom. Slávnostnú prvú jazdu s kráľom Muhammadom IV absolvoval francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Predtým cesta medzi priemyselnou prístavnou metropolou, akou je Casablanca a 200 kilometrov vzdialeným priemyselným veľkomestom Tangerom trvala päť hodín, rýchlovlakom zaberie niečo viac ako dve hodiny. Cesta vedie cez hlavné mesto Rabat. Práve z Tangeru do Rabatu vo štvrtok išli vlakom marocký kráľ a francúzsky prezident.

Podľa serveru BBC ide o najrýchlejší vlak v Afrike, druhým v poradí je vlak spájajúci medzinárodné letisko v Johannesburgu (JAR) s finančným dištriktom.

Dvanásť vysokorýchlostných dvojpodlažných vlakov Maroko kúpilo od francúzskej spoločnosti Alstom, spravovať ich bude marocká štátna železničná spoločnosť. Maroko očakáva, že vlaky každoročne využije šesť miliónov ľudí a že spojenie priláka viac investorov do Tangeru na severe Maroka, kde sa nachádza jeden z najväčších prístavov v Afrike.

Kritici tvrdia, že spojenie ešte viac podčiarkne rozdiely medzi juhom, kde na mnohých miestach vrátane Agadiru vlaky nejazdia, a vyspelejším severom.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #Maroko