Slovensko zvýšilo rast na 4,6 percenta, Nemecko má medzikvartálny pokles

Slovensko aj v III. štvrťroku výrazne rástlo, medziročne o 4,6 percenta. Nemecká ekonomika zaznamenala prvý štvrťročný pokles od začiatku roku 2015.

14.11.2018 09:12 , aktualizované: 13:26
debata (17)

V 3. štvrťroku 2018 vzrástol hrubý domáci produkt v stálych cenách v porovnaní s 3. štvrťrokom 2017 o 4,6 %. Po očistení výsledkov o sezónne vplyvy sa HDP zvýšil oproti 3. štvrťroku 2017 o 4,5 % a oproti 2. štvrťroku 2018 o 1,1 %, uviedol Štatistický úrad.

V bežných cenách sa v 3. štvrťroku 2018 vytvoril HDP v objeme 23 796,6 milióna eur, čo predstavuje nárast o 7 % oproti 3. štvrťroku 2017.

Vo porovnaní s druhým kvartálom, keď po revízii údajov dosiahla krajina medzikvartálny rast o 1,2 percenta, to znamená len mierne zhoršenie. Tempo medziročného rastu hrubého domáceho produktu Slovenska v treťom tohtoročnom štvrťroku naopak zrýchlilo na 4,6 percenta z revidovaných 4,5 percenta v druhom štvrťroku. Hospodárstvo Slovenska tak v medziročnom porovnaní rástlo najrýchlejšie od konca roka 2015.

Celková zamestnanosť dosiahla 2 431,1 tisíca osôb. V porovnaní s 3. štvrťrokom 2017 vzrástla o 1,9 %. Po očistení o sezónne vplyvy sa celková zamestnanosť zvýšila oproti 3. štvrťroku 2017 o 2 % a oproti 2. štvrťroku 2018 o 0,4 %.

Rýchly odhad štatistici spresnia 7. decembra 2018.

Analytici sú príjemne prekvapení

Rast slovenskej ekonomiky v treťom štvrťroku tohto roka príjemne prekvapil. Na rozdiel od väčšiny krajín eurozóny sa dynamika jej rastu zásadnejšie nespomaľovala, skôr naopak. Uviedol to v komentári k hrubému domácemu produktu (HDP) za 3. štvrťrok 2018 Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Informoval, že v medzikvartálnom porovnaní sa podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR síce rast HDP nepatrne spomalil z 1,2 % na 1,1 %, v medziročnom porovnaní sa však ďalej zrýchľoval zo 4,5 % na 4,6 %. Dynamiku medziročného rastu pomohla podľa jeho slov štatisticky navýšiť aj revízia predchádzajúcich štvrťrokov.

„Štruktúru rastu v treťom štvrťroku zatiaľ nepoznáme. Niečo by nám však mohli už naznačiť mesačne zverejňované čísla priemyslu, zahraničného obchodu, stavebníctva a maloobchodu. Zdá sa, že slovenská ekonomika v treťom štvrťroku pravdepodobne ťažila z pokračujúceho reštartu automobilového priemyslu. Ten zrýchlil medziročný rast produkcie až do dvojciferných úrovní. Priemysel ako celok však už prinášal rozporuplnejšie výsledky. V raste ostával automobilový priemysel často skôr osamotený,“ vysvetlil.

Rast slovenskej ekonomiky sa v treťom štvrťroku podľa Koršňáka pravdepodobne opäť viac posunul smerom od priemyslu k službám, a to aj napriek silnému reštartu automobilového priemyslu. Pomerne dynamický rast si počas leta udržala pravdepodobne aj spotreba domácnosti, hoci čísla maloobchodu naznačujú jej mierne spomalenie oproti predchádzajúcim štvrťrokom.

Mesačné ukazovatele za tretí štvrťrok podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej prevažne poukazovali na dobrý rast ekonomiky. Podrobná štruktúra HDP bude podľa nej zverejnená v decembri. „Očakávame, že motorom rastu bol domáci dopyt, najmä spotreba domácností a investície. Silnej spotrebe domácností pomáha priaznivý vývoj na trhu práce, a to pokles miery nezamestnanosti, rast zamestnanosti a miezd, ktorý prispieva k zvyšovaniu disponibilného príjmu domácností,“ dodala Muchová.

Eurozóna spomalila

Tempo rastu ekonomiky eurozóny sa v 3. štvrťroku spomalilo. Ukázali to v stredu najnovšie údaje Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie (EÚ). Podľa rýchleho odhadu Eurostatu sa hrubý domáci produkt (HDP) euroregiónu po očistení od sezónnych vplyvov v období júl – september 2018 zvýšil o 0,2 % oproti predchádzajúcemu štvrťroku, keď medzikvartálne vzrástol o 0,4 %. V celej Únii stúpol HDP za tri mesiace do konca septembra 2018 medzikvartálne o 0,3 % po zvýšení o 0,5 % v predchádzajúcom 2. štvrťroku.

Nemecko: Prvý pokles po troch rokoch

Nemecká ekonomika v treťom štvrťrokom klesla v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi o 0,2 percenta. Zaznamenala tak prvý medzikvartálny pokles od prvého štvrťroka 2015. Dôvodom bol hlavne vývoj zahraničného obchodu. Vyplýva to z prvého rýchleho odhadu, ktorý zverejnil spolkový štatistický úrad.

Analytici v ankete agentúry Reuters čakali zníženie hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,1 percenta. V medziročnom porovnaní ekonomika stúpla o 1,1 percenta, zatiaľ čo analytici počítali s rastom o 1,3 percenta.

V druhom štvrťroku sa HDP zvýšil medzikvartálne o 0,5 percenta a medziročne o dve percentá. Štatistický úrad dodal, že podľa predbežných údajov sa vývoz medzištvrťročne znížil a dovoz naopak zvýšil. Export je tradične hlavným motorom rastu nemeckej ekonomiky.

Pri domácom dopyte sú signály zmiešané. Kým tvorba hrubého fixného kapitálu vzrástla, výdavky domácnosti klesli. Vládne výdavky boli o niečo vyššie ako v predchádzajúcom štvrťroku.

Nemecká vláda už minulý mesiac naznačila, že tretí štvrťrok bude slabší. Okrem iného upozornila, že podiel na tom bude mať automobilový sektor, a to pre dopady zavádzania nových štandardov merania emisií.

„Nemecko nemá ekonomický problém, ale skôr problém v automobilovom sektore. Kvôli pomalej certifikácii automobilov musela byť výrazne znížená výroba áut, čo súčasne spôsobilo škody aj ďalším sektorom,“ uviedol analytik spoločnosti DekaBank Andreas Scheurle.

Ekonomický inštitút ZEW ale v utorok uviedol, že investori neočakávajú rapídne oživenie nemeckej ekonomiky po slabom výkone v treťom štvrťroku. Zvyšujú sa obavy z dopadov sporov v globálnom obchode a odchodu Británie z EÚ, ale aj z dopadu obchodnej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Nemecké firmy sa tiež obávajú nestability doma, pretože koalícia kancelárky Angely Merkelovej sa už dvakrát takmer rozpadla.

Ekonóm banky ING Carsten Brzeski očakáva zlepšenie automobilového sektora v posledných troch mesiacoch roka, avšak čísla za júl až september sú podľa neho dôrazným pripomenutím toho, že politická stabilita a silný rast nie sú v žiadnom prípade trvale dané. „Slabý výkon vývozu napriek slabému kurzu eura naznačuje, že obchodné napätie a oslabenie na rozvíjajúcich sa trhoch môžu mať na rast nemeckej ekonomiky aj naďalej vplyv,“ uviedol.

Nemecká ekonomika je najväčšia v Európe a je na nej závislých aj veľa slovenských podnikov. Podrobnejšiu správu o vývoji HDP zverejní štatistický úrad 23. novembra.

Česko: O 2,3 % viac ako pred rokom

Medziročný rast českej ekonomiky dosiahol 2,3 percenta a medzikvartálny 0,4 %, uviedol v predbežnom odhade Český štatistický úrad. Ide o údaje očistené o cenové a sezónne vplyvy. K rastu prispel zahraničný dopyt aj výdavky domácností. Na prírastku hrubej pridanej hodnoty sa najviac podieľali odvetvia stavebníctva, obchodu a dopravy. V 3. štvrťroku sa zamestnanosť v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom nezmenila, medziročne stúpla o 1,2%.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP