Čína potrebuje viac reformy, než ekonomické stimuly, tvrdí premiér

Skôr ako ďalší ekonomický stimul potrebuje Čína reformy podporujúce firmy s cieľom pomôcť posilniť ekonomický rast v čase, keď krajina odoláva obchodnej vojne s USA. Povedal to v utorok v Singapure čínsky premiér Li Kche-čchiang.

13.11.2018 10:03
debata

Uviedol, že Čína môže oživiť svoju spomaľujúcu sa ekonomiku úpravou politiky, napríklad zjednodušením byrokratických procedúr v oblastiach ako sú registrácia firiem, dane a poplatky.

„Neuchýlime sa k masívnemu stimulu. Urobíme primerané úpravy. Chceme oživiť trh, osobitne subjekty na trhu, a máme podmienky, aby sme to urobili,“ konštatoval predseda čínskej vlády v prednáške, ktorá sa týkala úlohy Číny v regionálnom rozvoji.

V treťom kvartáli sa medziročný rast čínskej ekonomiky spomalil na 6,5 percenta z úrovne 6,7 percenta v predošlom štvrťroku. Spomalenie hospodárstva krajiny odzrkadľuje dlhodobú snahu viesť ekonomiku k udržateľnejšiemu modelu rastu a zmenšeniu prílišnej závislosti od výdavkov na stavebníctvo a od exportu. Avšak napätie v obchodných vzťahoch s Washingtonom zväčšilo problémy komunistického vedenia Číny, keďže obe krajiny voči sebe navzájom uvalili clá na tovary v hodnote miliárd dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #obchodná vojna