Investori sa v októbri zbavovali ázijských akcií

Zahraniční investori sa v októbri zbavovali veľkého objemu ázijských akcií. Dôvodom sú najmä obavy zo zhoršenia obchodného sporu medzi USA a Čínou a z rastu úrokových sadzieb v USA.

12.11.2018 14:49
debata

Ako ukázali údaje z regionálnych búrz, zahraniční investori predali v priebehu októbra v Južnej Kórei, Indii, Thajsku, Indonézii, vo Vietname, Na Filipínach a Taiwane akcie v hodnote 14,54 miliardy USD (12,82 miliardy eur). To je najvyššia hodnota za minimálne sedem rokov, pričom najvýraznejšie sa ich zbavovali na Taiwane, v Južnej Kórei a Indii.

Obavy už aj tak nervóznych investorov na ázijských trhoch ešte zvýšila správa Medzinárodného menového fondu z minulého mesiaca, ktorá zhoršila vyhliadky ekonomického rastu, čiastočne pre sprísňovanie menovej politiky v niektorých krajinách a čiastočne pre riziko eskalácie obchodných vojen. Ide najmä o konflikt medzi USA a Čínou. Americký prezident Donald Trump nedávno uviedol, že by mohlo dôjsť k uzatvoreniu dohody s Čínou, stále však nevylučuje uvalenie dovozných ciel na ďalšie čínske výrobky.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Ázia #burzy