Európu môže poškodiť aj dohoda medzi USA a Čínou

Európska aj nemecká ekonomika utrpia škodu aj v prípade, že obchodný spor medzi Spojenými štátmi a Čínou dospeje k zmieru. V piatok to v Berlíne povedal šéf Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory (DIHK) Eric Schweitzer. Čína by totiž po urovnanie rozporov nakupovala v USA viac tovaru a to by čiastočne poškodilo Európu.

10.11.2018 08:24
debata (5)

Nemeckého hospodárstva sa súčasný obchodný spor medzi oboma najväčšími svetovými ekonomikami výrazne dotkne, nech už dopadne akokoľvek. Platí to aj pre prípad, že americký prezident Donald Trump a čínsky prezident Si Ťin-pching uzavrú novú dohodu, pretože potom začne Čína v záujme vyrovnania čínsko-americkej obchodnej bilancie „aspoň čiastočne na úkor Európy“ nakupovať výrazne viac tovaru v USA, vysvetlil Schweitzer.

Ak by sa americko-čínsky konflikt sprevádzaný clami naďalej zostril, Nemecko to tiež pokazí. V Číne totiž pôsobí viac ako 5000 nemeckých podnikov a v USA má svoje zastúpenie cez 5300 nemeckých firiem.

Ani samotný konflikt medzi USA a Európou ešte zďaleka nie je zažehnaný. O predbežnej dohode, ktorú v júni uzavrel predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, sa ďalej vedú rokovania a podľa šéfa DIHK sú tieto rozhovory „veľmi ťažké“. Dodal, že pochybuje, že k dohode dôjde.

Washington chce do zmluvy zahrnúť aj poľnohospodársky trh, Francúzsko je proti. Junckerova letná dohoda s Trumpom počíta na oboch stranách s odstránením všetkých ciel na priemyselný tovar s výnimkou áut.

Vzhľadom k zložitej situácii svetového obchodu očakáva DIHK pre tento rok rast nemeckého exportu len o 2,8 percenta. To je o polovicu menej ako odhadovala začiatkom roka. „Preložené to znamená o 55 miliárd menej na tunajších zákazkách. To zodpovedá oslabenie rastu o 0,2 až 0,3 percentuálneho bodu,“ povedal šéf DIHK pre zahraničný obchod Volker Treier.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Európska únia #obchodná vojna