Taliani sa dušujú, že neodídu z eurozóny a neprekročia hranicu deficitu

Predseda vládnuceho talianskeho Hnutia piatich hviezd Luigi Di Maio uviedol, že garantuje zotrvanie Talianska v eurozóne, ako aj to, že krajina neprekročí plánovaný rozpočtový schodok na budúci rok.

09.11.2018 15:29
debata

Už navrhovaný rozpočtový deficit je podľa Európskej komisie príliš vysoký, pričom Brusel sa obáva, že v budúcom roku Rím aj túto úroveň prekročí.

Talianska vláda plánuje v roku 2019 rozpočtový schodok na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je trojnásobná úroveň schodku, s akým pôvodne počítala predchádzajúca vlá­da.

Návrh rozpočtu Európska komisia odmietla, prvýkrát v histórii Európskej únie. Navyše, vo svojej prognóze zverejnenej vo štvrtok. Taliansko varovala, že rast ekonomiky môže byť na budúci rok slabší, než očakáva vláda, a rozpočtový schodok ešte vyšší, než navrhovaných 2,4 % HDP.

„Garantujeme, že navrhovaný schodok na úrovni 2,4 % HDP bude na budúci rok maximálnym deficitom, aký Taliansko zaznamená,“ povedal Di Maio.

V súvislosti s navrhovaným rozpočtom a nespokojnosťou Európskej komisie minister hospodárstva Giovanni Tria separátne pred poslancami povedal, že Taliansko bude na svojom pláne rozpočtu na budúci rok trvať.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #euro #eurozóna