Štát sa možno vráti k vratkám za plyn

Ministerstvo hospodárstva SR pripustilo návrat k takzvaným vratkám zemného plynu. Slovenské domácnosti dostanú od štátu naspäť peniaze za zaplatené dodávky, ak bude naďalej neúmerne rásť cena plynu na svetových trhoch.

06.11.2018 10:04
debata (3)

„V prípade, že bude rast cien na svetových trhoch pokračovať aj v budúcom roku, vláda opäť zváži zavedenie takzvaných vratiek za plyn,“ uviedol hovorca ministra hospodárstva Maroš Stano. Slovenské domácnosti by tak mohli znova dostávať od štátu plynovú vratku niekedy pred plánovanými parlamentnými voľbami.

Ministerstvo hospodárstva ostro odmietlo úvahy najsilnejšej opozičnej strany o tom, že za zvyšovaním cien plynu pre domácnosti je nielen situácia na svetových trhoch, ale aj druhá vláda Roberta Fica. Tá mala podľa opozície novým nastavením akcionárskych pomerov v dnes už štátnom Slovenskom plynárenskom priemysle a jeho dcérskych firmách zlikvidovať konkurenciu.

„Len nedávno pán Sulík povedal, že keď sa dostane do vlády, tak zruší obedy, aj vlaky zadarmo. Opozičná SaS ukázala, že ak sa dostane k moci, vydá zraniteľné skupiny obyvateľov napospas energetickým firmám,“ zdôraznil Stano s tým, že prudký rast cien plynu a elektriny nespôsobila žiadna vláda, ale vývoj na svetových trhoch. "To sa týka nielen Slovenska, ale aj ďalších štátov,“ konštatoval Stano.

Ministerstvo je presvedčené, že nebyť regulačnej politiky, ktorú presadila vláda, dopad na domácnosti by bol oveľa bolestivejší a ceny by sa zvýšili možno aj o 15 až 20 %.

Plynovú vratku zaviedla druhá vláda Roberta Fica koncom roka 2015, ako jedno z opatrení v rámci sociálneho balíčka. Zhruba 1,4 mil. domácnostiam štát zaslal šek v sume od 10 do 165 eur podľa toho, koľko plynu odobrali. Zo štátneho rozpočtu išlo na plynové vratky zhruba 47 miliónov eur.

Na plynové vratky mal nárok každý odberateľ, ktorý splnil dve podmienky. Prvou podmienkou bolo, že nespotreboval za ostatných 12 mesiacov viac ako 68 573 kilowat­thodín plynu. Ďalším predpokladom pre vyplatenie príspevku bolo, že odberateľ mal uzatvorenú k prvému novembru predošlého roka platnú zmluvu o združenej dodávke plynu do konkrétneho odberného miesta s akýmkoľvek dodávateľom plynu.

Proti plynovým vratkám ostro vystupovala vtedajšia opozícia, vedená stranou SaS. Jej poslanec Karol Galek dokonca vyhlášku ministerstva hospodárstva, ktorou sa stanovili pravidlá vyplácania vratiek, napadol na generálnej prokuratúre. Proti plynovým vratkám sa postavili aj niektorí odberatelia. Zhruba desiatka z nich odmietla preplatenie šekov s plynovými vratkami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #vratky za plyn