Bratislava sa predražuje

Kúpiť si bývanie v Bratislave či na vidieku je veľký rozdiel. A nie je to len o bývaní. Bratislavčania si priplácajú takmer za všetko. Obyčajné prezutie pneumatík, zubár, veterinár či nový účes? Obyvatelia hlavného mesta za to musia siahnuť do peňaženky podstatne hlbšie ako napríklad ľudia v Liptove. Za tú istú službu sa v hlavnom meste často platí až trikrát toľko.

03.11.2018 06:00
mesto, bratislava, panorama, centrum, dunaj,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (158)

"Čím rýchlejšie krajina bohatne, tým viac sa tvoria rozdiely medzi mestami a vidiekom,“ opisuje aktuálny vývoj na Slovensku analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak. "Bratislava je jednoducho bohatšia, sú tam vyššie mzdy, náklady na bývanie a služby,“ hovorí Tomčiak. Kým v Bratislave sa vlani priemerná mzda pohybovala na úrovni vyše 1 400 eur, v ostatných regiónoch bola väčšinou pod hranicou tisíc eur a ľudia v Zemplíne či Gemeri sú radi aj za plat 600 eur v hrubom. V Liptove či v Turci sú platy okolo 700 až 800 eur. Platom sa prispôsobujú aj ceny. Kým ceny potravín v obchodoch sú na Slovensku prakticky rovnaké, výrazný rozdiel je v cenách služieb.

Za rovnakú prehliadku a vakcináciu psa zaplatíte v Ružomberku 10 eur a v Bratislave až 30 eur. Extrakcia mliečneho zuba vyjde v Banskej Bystrici na 16,50 eura a v hlavnom meste v závislosti od zubára môžete zaplatiť 28 až 42,50 eura. Strihanie vlasov pre dámy bez ďalších procedúr stojí v Ružomberku od 4,50 do 9 eur a v Bratislave je cena od 20 eur.

V hlavnom meste biznis počíta s tým, že ľudia zarábajú čoraz viac a nemajú toľko času vyberať si podľa ceny či cestovať za lacnejšími službami. Firmy tiež platia čoraz drahšie nájomné a náklady si tak kompenzujú vyššími cenami, aby boli v zisku. Kolotoč zdraženia sa tým ešte viac roztáča.

Rozdiely sú obrovské pri cenách domov a bytov. V bratislavskej časti Karlova Ves stojí starší 3-izbový byt 135-tisíc eur a podobný byt na sídlisku v Brezne vyjde na 48-tisíc eur.

Podľa analytika portálu Nehnuteľnosti.sk Martina Lazíka nejde o žiadnu novinku – ceny v mestách boli odjakživa vyššie ako na vidieku. "Za míľnik môžeme považovať porevolučný vývoj a vznik samostatného Slovenska, ktorý Bratislave priniesol dôležitejšie postavenie,“ hovorí Lazík. V súčasnosti sa bratislavský región prebojoval na tretie miesto z 263 regiónov únie podľa hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa v štandarde kúpnej sily. Ukázal to bruselský Index regionálnej konkurencieschop­nosti 2016.

Drahšie pneumatiky, zuby aj vlasy

V hlavnom meste je však všetko drahšie. Napríklad za prípravu auta na STK spolu s prehliadkou zaplatíte v autoservise v Bratislave aj vyše sto eur. Automechanika po presťahovaní do Modry zmenila aj dôchodkyňa Alica. "Príjemne ma prekvapilo, že celá estékačka ma tu vyjde na 50 eur s tým, že mechanik mi auto odvezie a dovezie priamo domov,“ hovorí. Lacnejšie ju vyjde aj prezúvanie pneumatík. Za kompletné prezutie platí 17 eur, za uskladnenie 25 eur na pol roka. V Bratislave platila 30 eur len za prezutie. Samozrejme, cena sa líši aj v rámci hlavného mesta, v okrajových štvrtiach sa dajú nájsť aj lacnejšie servisy či automechanici.

Nedajbože začne človeka bolieť zub! Zubná pohotovosť, ale aj obyčajné „vŕtanie“ je v hlavnom meste luxusná záležitosť. Len taká vstupná prehliadka stojí v Bratislave okolo 40 eur. Pri troche hľadania sa však dá natrafiť aj na ambulanciu, ktorá si prvú návštevu neúčtuje. Akútne ošetrenie tu vyjde aj na zhruba 50 eur.

Rozdiely sa však nájdu aj pri iných službách, ako sú napríklad masáže, farbenie či strihanie vlasov alebo len také lekcie jogy. Je jasné, že ceny sa pri kaderníctvach líšia nielen podľa lokality. Pri týchto službách zaváži aj kvalita či imidž miesta – lebo predsa len je iné mať vlasy od smotánkového kaderníka ako od Renátky z vedľajšieho vchodu. No aj bežná kaderníčka vyjde v hlavnom meste na viac ako v blízkom mestečku. Kompletne nový účes vyjde v hlavnom meste aj na stovku eur, luxusní kaderníci si vypýtajú aj 400 eur.

Ťažšie je nájsť v Bratislave aj dobrého gynekológa či gynekologičku bez poplatkov. Ak sa taká ambulancia aj nájde, tak málokedy berie nové pacientky. Ešte drahšie vyjde starostlivosť v tehotenstve. U vychytených pôrodníkov sa pripláca aj 300 eur.

Práve pre poplatky nemenila lekára teraz už Bratislavčanka Alena. "Keď sme sa presťahovali do Bratislavy, chcela som zmeniť lekára, aby som ho mala bližšie. Nájsť však niekoho, kde by som za jednu preventívnu prehliadku nezaplatila 100 eur, bolo ťažké,“ hovorí. Rozhodla sa tak zostať u svojho pôvodného gynekológa. Za nadštandardnú starostlivosť si pripláca ročne 50 eur. Na prehliadku tak dochádza na vidiek a vždy ju spojí s návštevou rodiny.

Z vidieka do Bratislavy – z domu do bytu

V prípade bytov na trhovú cenu nehnuteľnosti vplýva základné realitné pravidlo, vysvetľuje Lazík, a to lokalita. "Atraktivita lokality má najpodstatnejší vplyv na cenu – môže ju zvyšovať, ale môže ju aj znižovať,“ hovorí. Ide tak napríklad o dostupnosť a kvalitu služieb, ale aj o pracovné príležitosti.

"Ceny nehnuteľností sú vždy vyššie v ekonomicky silnom regióne, kde sa sústredia nielen firmy, ale v prípade hlavného mesta aj štátna moc so svojím aparátom,“ hovorí Lazík. Stavebná a konštrukčná hodnota nehnuteľnosti je totiž v podstate rovnaká. Stavbu domu v Bratislave môžu predražiť len vyššie ceny stavebných firiem.

Najlacnejšie reality tak nájdeme v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou a s nízkymi priemernými mzdami. "Ak sa k tomu ešte pripojí neatraktívna lokalita, vtedy máme v takomto regióne cenu za byty alebo domy za zlomok ceny v krajských mestách alebo v Bratislave,“ hovorí Lazík. Lacno sa dajú kúpiť domy či byty napríklad v okresoch Poltár, Sobrance či Svidník.

Napríklad čiastočne rekonštruovaný 5-izbový dom so šesťárovým pozemkom v obci Kalinovo kúpite už aj od 50-tisíc eur. V Bratislave si za takúto cenu môžete kúpiť akurát garsónku či jednoizbový byt v niektorej z odľahlejších častí hlavného mesta.

Vyššie bratislavské ceny využil pri kúpe domu aj pôvodne Bratislavčan Martin. Svoj dvojizbový byt v centre predal za vyše 120-tisíc, za čo si spolu s menším úverom kúpil dom pod Karpatmi. "Jediný problém je dochádzanie, ale aj to sa dá. Za podobnú cenu by som však o takomto dome a záhrade v Bratislave mohol len snívať,“ hovorí.

Sťahovať sa opačným smerom je rozhodne ťažšie. Väčšina ľudí totiž musí rátať, že pri sťahovaní z menšieho mesta im po predaji ich rodinného domu nezostane na podobnú nehnuteľnosť. Musia tak počítať s tým, že dom vymenia za byt.

Čo sa dá, kupujte radšej mimo mesto

Bratislavčania z hľadiska cien doplácajú na vyššie platy. "Ceny služieb lepšie reflektujú mzdovú úroveň a dopyt v regióne či meste a viac sa preto medzi jednotlivými časťami krajiny líšia,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Platy v Bratislave a okolí sú totiž výrazne vyššie ako v ostatných regiónoch Slovenska. Priemerná hrubá mesačná mzda v Bratislavskom kraji bola vlani na úrovni 1 449 eur, zatiaľ čo v Banskobystrickom kraji to bolo 956 eur, v Nitrianskom 955 eur a najnižšia bola v prešovskom regióne, a to len na úrovni 883 eur.

"Vyššie zárobky následne vedú k vyššej kúpyschopnosti obyvateľstva, ktorá tlačí ceny smerom nahor,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Byty a domy v hlavnom meste sú 2– až 3-násobne drahšie ako v ostatných našich regiónoch, dodáva Glasová. Naopak, napríklad ceny potravín sú takmer identické, vysvetľuje analytička. Závisia totiž od obchodnej a cenovej politiky konkrétneho reťazca.

Vyhnúť sa vyšším cenám môžu domácnosti aj firmy podľa analytika úplne jednoducho. "Stačí, keď si niektoré služby nebudú objednávať v Bratislave, ale v menej rozvinutých oblastiach,“ hovorí Tomčiak. Musí však ísť o prenositeľné záležitosti ako napríklad IT či marketingové služby, dodáva.

Platové a cenové regionálne rozdiely

  • V Bratislave bola vlani priemerná mzda cez 1 400 eur v hrubom, v ostatných regiónoch bola pod hranicou 1 000 eur.
  • V bratislavskej časti Karlova Ves stojí starší 3-izbový byt 135-tisíc eur a podobný v Brezne 48-tisíc eur.
  • Za rovnakú prehliadku a vakcináciu psa zaplatíte v Ružomberku 10 eur a v Bratislave až 30 eur.
  • Extrakcia mliečneho zuba vyjde v Banskej Bystrici 16,50 eura a v hlavnom meste 28 až 42,50 eura.
  • Strihanie vlasov pre dámy bez ďalších procedúr stojí v Ružomberku od 4,50 do 9 eur a v Bratislave od 20 eur.
  • Komplexné prezutie pneumatík stojí v Modre 17 eur a v Bratislave asi 30 eur.
  • STK na auto v Modre na kľúč (mechanik auto odvezie a privezie) vyjde 50 eur, v Bratislave 100 eur.

© Autorské práva vyhradené

158 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava