Trumpov minister energetiky príde do strednej Európy predávať uhlie a plyn

Americký minister energetiky Rick Perry príde počas budúceho týždňa na návštevu strednej a východnej Európy. Počas nej navštívi Českú republiku, Ukrajinu, Poľsko a Maďarsko, napísala agentúra Reuters.

02.11.2018 09:05
debata (45)

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa sa týmto krajinám snaží ponúknuť americké uhlie a alternatívu k ruskému zemnému plynu.

Perry sa zástupcovia jednotlivých krajín bude jednať o jadrovej energetike, kybernetickej bezpečnosti a dovoze skvapalneného zemného plynu (LNG), uviedlo podľa Reuters ministerstvo energetiky USA vo štvrtkovej tlačovej správe.

V Česku má americká spoločnosť Westinghouse záujem o stavbu nových jadrových blokov. Do Prahy sa zo Sofie sťahuje európsky regionálny úrad amerického ministerstva energetiky.

Trumpova vláda hľadá nové odbytiská pre uhlie, pretože jeho spotreba v USA klesla na najnižšiu úroveň od roku 1983 pre uzavretie uhoľných elektrární. V júli 2017 sa ukrajinská spoločnosť Centrenergo s USA dohodla na nákupe 700 000 ton amerického uhlia.

Poľská plynárenská spoločnosť PGNiG zase bude nakupovať skvapalnený zemný plyn od americkej firmy Venture Global LNG. Varšava sa snaží znížiť svoju závislosť na dodávkach plynu z Ruska, ale LNG je drahšie, pretože do jeho ceny sa premietajú náklady na dopravu aj skvapalnenie.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #energetika