V Česku už stojí nafta ako benzín

Priemerná cena Naturalu 95 od minulého týždňa klesla v Česku o tri haliere na 33,75 Kč/l. Rovnako stojí v priemere aj liter nafty, ktorá zdražela o päť halierov. Je to prvýkrát od marca 2015, keď benzín v Česku nie je drahší ako nafta. Zároveň je to najvyššia cena nafty od decembra 2014. Vyplýva to z údajov spoločnosti CCS, ktorá ceny sleduje.

01.11.2018 10:30
debata (5)

Na Slovensku je podľa posledných údajov Štatistického úradu cena nafty stále nižšia, stojí v priemere 1,33 eura, pričom Natural 95 je za 1,394 eura.

Analytici už minulý týždeň takýto vývoj predpokladali. Po nafte je s príchodom chladnejších mesiacov vyšší dopyt z dôvodu jej využitia pri kúrení.

Pre ďalší týždeň očakávajú analytici pokles cien pohonných hmôt, u nafty do desiatich halierov za liter, v prípade benzínu až o 15 halierov. „Cena ropy na svetových trhoch sa správa podobne ako ceny akcií a počas októbra zažila strmý pád. Na konci októbra sa ropa Brent predáva o desať dolárov za barel lacnejšie než na začiatku mesiaca,“ uviedol analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Priestor pre pokles cien pohonných hmôt je podľa neho ešte väčší. „Pumpári sa zlacňovaniu bránia. Rastú im marže, ktoré kompenzujú ich vyššie náklady na primiešavanie nemrznúcich zložiek do pohonných hmôt,“ doplnil Škrečok. V ďalších týždňoch však očakáva, že sa ceny vplyvom konkurencie začnú znižovať viac.

Analytik Czech Fund Lukáš Kovanda uviedol, že pokles cien pohonných hmôt prichádza ako tradične zhruba s trojtýždňovým oneskorením za poklesom ceny ropy. „Najmä v prípade nafty je zlacňovanie tlmené nielen nastupujúcou vykurovacou sezónou, ale tiež slabou úrovňou koruny voči doláru. Slabá česká mena zvyšuje korunovú cenu ropy, čo sa následne premieta do vyšších cien pohonných hmôt v ČR,“ dodal Kovanda.

Nafta v Česku v októbri zdražela v celorepublikovom meradle o korunu. U benzínu bol nárast zhruba 20 halierov. Natural ale už takmer dva týždne zvoľna zlacňuje, zatiaľ čo cena nafty stále pomaly rastie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #palivá