SPP zvyšuje ceny plynu pre domácnosti v priemere o 6 %

Slovenský plynárenský priemysel, a. s., (SPP) na základe rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) od 1. decembra 2018 upraví ceny za dodávku plynu pre domácnosti. Koncové ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa medziročne zvýšia v priemere o 6 %.

01.11.2018 09:09 , aktualizované: 12:30
debata (284)

Nárast cien avizovali viacerí dodávatelia a z dôvodu zdraženia energií vo svete. Ceny ropy sa za rok zdvojnásobili v dôsledku ropných hier veľmocí. USA potrebujú drahšiu ropu na to, aby mohli ťažiť svoje ťažšie dostupné ložiská. Spojené štáty uvalili sankcie na Irán, ktorého ropa na trhu chýba. Trh nedávno vystrašila aj Saudská Arábia, ktorá po hrozbe sankcií pre vraždu novinára pohrozila svetu ropným šokom. Hore vyleteli aj svetové ceny elektriny, ktoré okrem ropy doplácajú na drahé emisné povolenky. Očakáva sa tak nielen zdraženie plynu, ale aj elektriny a tepla.

SPP ceny od decembra zvyšuje na základe rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Koncové ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa v zmysle príslušnej cenovej vyhlášky ÚRSO stanovujú tak, že k cene za dodávku plynu každý dodávateľ pripočíta cenu za prepravu a distribúciu plynu v súlade s príslušnými cenovými rozhodnutiami ÚRSO.

Mesačné preddavky sa pre odberateľov plynu od SPP z dôvodu zmeny ceny automaticky meniť nebudú. Vyúčtovacie faktúry budú zasielané až po ukončení riadneho vyúčtovacieho obdobia. Informoval o tom Ondrej Šebesta, hovorca SPP.

V súvislosti so zmenou cien za dodávku plynu pre domácnosti od 1. decembra 2018 spoločnosť SPP distribúcia stanoví pre všetkých odberateľov plynu od SPP odpočet spotreby formou typového diagramu dodávky (t.j. odhadom), nie prostredníctvom fyzického odpočtu. Zákazníci SPP majú možnosť nahlásiť stav plynomeru od 3. do 14. decembra 2018 prostred­níctvom Zákazníckej linky SPP na čísle 0850 111 363, v pracovných dňoch od 7.00 h do 20.00 h, prípadne e-mailom na adrese zakaznickalinka@spp.sk, prostredníctvom web chatu SPP alebo v ktoromkoľvek z 19 Zákazníckych centier SPP. Regulované ceny za dodávku plynu pre domácnosti a podmienky ich uplatňovania sú od stredy zverejnené na webovej stránke SPP, v časti Domácnosti plyn.

Denník Pravda už informoval, že pri plyne a elektrine sa očakáva asi o 10-percentné zdraženie a pri teple hrozí od januára ešte vyšší nárast cien. Dôvodom je, že plyn aj pre teplárne tento rok nečakane prudko zdražel. Rozdiel sa vykompenzuje v cenách pre rok 2019 cez takzvaný korekčný koeficient. Po zdražení plynu regulačný úrad korekčný faktor stanovil v júli tohto roka najprv na 7 percent, ale neskôr ho musel vzhľadom na ďalší nárast svetových cien plynu zvýšiť až na 28 percent. Korekčný faktor vstúpi do cien plynu na výrobu tepla pre rok 2019. Plyn celkovo vstupuje do cien tepla v takzvanej variabilnej zložke, ktorá tvorí 70 percent ceny. Zvyšok, teda fixná zložka ceny, zahŕňa náklady výrobcu tepla, ktoré nesúvisia s množstvom odobraného tepla, ako napríklad revízie, opravy, odpisy z investícií či poplatky za znečistenie ovzdušia.

284 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #SPP