Jaguar sa dostal do straty, zasiahol ho výrazný prepad predaja

Automobilka Jaguar Land Rover vykázala v treťom štvrťroku stratu pred zdanením 90 miliónov libier. V rovnakom období minulého roka bola zisková.

01.11.2018 07:55
debata (6)

Najväčší britský výrobca automobilov uviedol, že na vine je 13-percentný prepad predaja. Menej áut sa predalo v Číne, na firmu ale dolieha aj neistota ohľadom budúcnosti naftových motorov v Európe a nejasnosti okolo brexitu.

Spoločnosť uviedla, že aby zvýšila ziskovosť, rozbehne rozsiahly program na zníženie nákladov. Chce do neho vložiť v nasledujúcich 18 mesiacoch 2,5 miliardy libier.

Tradičná britská značka vyrába veľa modelov s dízlovým motorom a len pomaly vychádza v ústrety dopytu po ich hybridných a elektrických verziách, poznamenal korešpondent BBC Jonti Bloom.

Najväčšie problémy má výrobca luxusných vozidiel na čínskom trhu, nie je ale jasné, čo presne to spôsobuje, pretože iným luxusným značkám sa tam darí predaj zvyšovať, dodáva analytik.

Firmu vlastní indická spoločnosť Tata Motors. Aj tá vykázala v období od júla do septembra stratu a aj ona bola v rovnakom období minulého roka v zisku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Jaguar Land Rover