Taliansky rozpočet skritizoval šéf centrálnej banky

Guvernér talianskej centrálnej banky Ignazio Visco kritizoval fiškálne plány domácej vlády a varoval pred negatívnymi dôsledkami nárastu rizikových prirážok na talianske dlhopisy.

31.10.2018 14:55
debata (3)

„Rozdiel v raste medzi Talianskom a zvyškom eurozóny je štrukturálnym problémom, ktorý sa nedá vyriešiť prostredníctvom menovej politiky alebo rozpočtovou expanziou,“ uviedol Visco. Vysoký verejný dlh Talianska na úrovni okolo 130 % hrubého domáceho produktu (HDP) síce považuje za udržateľný, ale zdôraznil, že je potrené urobiť všetko preto, aby bol udržateľným aj naďalej.

Kritika guvernéra centrálnej banky mierila priamo na vládu, ktorá plánuje v porovnaní so sľubmi predchádzajúceho kabinetu výrazne vyšší rozpočtový schodok. Aktuálne zvýšenie nákladov na financovanie talianskeho dlhu bude krajinu stáť viac než 5 miliárd eur, pokiaľ výnosy dlhopisov opäť rýchlo neklesnú. Nárast úročenia talianskeho dlhu je dôsledkom rastúcej nedôvery investorov ohľadom fiškálnych plánov novej vlády. Negatívnym faktorom je tiež spor Ríma s Európskou komisiou (EK).

Visco varoval, že dlhodobé zvýšenie úročenia dlhu môže mať rozsiahle negatívne dôsledky, napríklad môže poškodiť úspory rodín a zhoršiť rastové vyhliadky ekonomiky.

Visco upozornil, že v období od mája do augusta 2018 zahraniční investori predali talianske dlhopisy v objeme 82 miliárd eur, pričom z tohto objemu pripadalo 67 miliárd eur na štátne dlhopisy. Zdôraznil, že Taliansko má budúcnosť len v Európe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rozpočet