Sberbank a Yandex chcú vytvoriť ruskú obdobu Amazonu

Popredný ruský internetový prehliadač Yandex a štátom kontrolovaná banka Sberbank spojili svoje sily a vytvorili internetový obchod Beru. Jeho zámerom je stať sa ruskou obdobou amerického Amazonu, napísala agentúra Bloomberg.

28.10.2018 09:15
debata (22)

V krajine s jedenástimi rôznymi časovými pásmami zatiaľ žiadna firma neovládla priestor internetového predaja. Obyvatelia sa navyše často boja platiť na internete za tovar, ktorý si nemohli osobne prehliadnuť.

Yandex dúfa, že sa Beru do roku 2020 stane jedným z troch najväčších internetových obchodov s lokálne vyrábaným tovarom v krajine. Na rozdiel od západných štátov, kde internetovému predaju dominuje Amazon, sú Rusi zvyknutí nakupovať lacnejšie elektroniku, oblečenie alebo potreby do domácnosti v menších špecializovaných e-shopoch.

Beru, ruský e-shop. Foto: beru.ru
Beru.ru Beru, ruský e-shop.

Internetový predaj tvorí zatiaľ menej ako päť percent ruského maloobchodu, ale vďaka spoľahlivejším službám a ponuke zahraničného tovaru rýchlo rastie. Amazon si do Ruska netrúfol pre politické napätie a rozľahlosť krajiny, ktorá predstavuje skutočnú logistickú výzvu.

„Pre maloobchod začína byť kľúčové poznať svojho zákazníka,“ povedal agentúre Bloomberg Maxim Grišakov z vedenia Yandexu, ktorý je ruskou obdobou Googlu. „A my máme o ľuďoch oveľa viac informácií než akýkoľvek iný predajca,“ dodal. Beru ponúkne takmer 100 000 rôznych výrobkov, spočiatku sa bude zameriavať na tovar, ktorý nepodlieha skaze, ako sú potreby pre zvieratá, plienky, elektronika a domáce spotrebiče.

Sberbank, ktorá je najväčšou bankou v Rusku, financuje výstavbu skladov Beru a mala by projektu svojim menom dodať dôveryhodnosť. Vložila do neho v prepočte stovky miliónov eur.

Beru bude čeliť okrem iného konkurencii AliExpress Russia, spoločnému projektu čínskeho internetového obchodu Alibaba a ruskej internetovej firmy Mail.ru, najväčšieho rivala Yandexu. Vznik tejto spoločnej firmy s hodnotou dvoch miliárd dolárov bol oznámený minulý mesiac.

Americký Amazon vykázal v treťom štvrťroku rekordný zisk 2,9 miliardy dolárov. Obrat zvýšil o 29 percent na 56,6 miliardy dolárov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sberbank #Yandex