Taliani sa hnevajú na príliš vysoké prirážky k dlhopisom

Talianskeho ministra hospodárstva a financií Giovanniho Triu znepokojujú vysoké rizikové prirážky na talianske dlhopisy. Z dlhodobého hľadiska nie sú také vysoké prirážky na štátne dlhopisy pre Taliansko udržateľné, povedal Tria v stredu v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu RAI.

26.10.2018 07:33
debata (7)

Podľa Triu neexistuje dôvod na takéto vysoké rizikové prirážky, keďže talianska ekonomika je zdravá. Potvrdil tiež, že vláda sa nepohráva s myšlienkou vystúpenia z eurozóny alebo Európskej únie. Zároveň však dodal, že Rím trvá na svojom rozpočtovom pláne na budúci rok, ktorý Európska komisia (EK) odmietla.

List EK k návrhu rozpočtu Triu podľa vlastných slov prekvapil z dôvodu „povrchných hodnotení“: „Možno sa tento dokument písal v rýchlosti.“ List obsahuje kritiku prvkov, ktoré podľa neho v rozpočte nie sú. „Možno o tom Európska komisia čítala v novinách,“ uviedol Tria.

Návrh rozpočtu podľa Triu zodpovedá ekonomickému kontextu Talianska. „Myslíme si, že náš rozpočtový plán je správny, aby Taliansku priniesol vyšší rast ekonomiky,“ dodal.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #dlhopisy