Pod Zoborom chýbajú odborníci

Jaguar Land Rover musel ešte pred spustením výroby investovať do vzdelávania na Slovensku približne 7,5 milióna eur. V časoch rekordne nízkej nezamestnanosti nedokážu automobilky odborníkov získať ani ponúknutím nadštandardných platov a jedinou cestou je výchova vlastných ľudí.

26.10.2018 10:00
Jaguar Land Rover Foto: ,
Slovenský Jaguar sa spolieha zatiaľ na Slovákov. Tabuľky v Nitre ukazujú ďalšie závody koncernu.
debata (14)

Aktuálne sú v automobilovom priemysle najviac žiadaní ľudia vzdelaní v odboroch autotronik, mechanik nastavovač, mechanik automobilových liniek, mechanik mechatronik, mechanik elektrotechnik, mechanik strojov a zariadení.

„Pre naše ďalšie investície na Slovensku bude kľúčová väčšia podpora technického vzdelávania a pracovnej mobility,“ uviedol riaditeľ Jaguar Land Rover Slovakia Alexander Wortberg. V nitrianskom závode totiž automobilka plánuje vyrábať nielen Land Rover Discovery, ale aj ďalší model. Slovensko tiež v budúcnosti môže v rámci koncernu získať aj výrobu elektromotorov a elektrických batérií. Naplnenie tohto scenára môže počet zamestnancov vo fabrike zvýšiť zo súčasných 1 500 ľudí až na 6-tisíc zamestnancov.

Video

Nájsť takýto počet ľudí je v časoch rekordnej nezamestnanosti čoraz väčší problém. Na Slovenskou je aktuálna miera nezamestnanosti vo výške 5,38 percenta a z úradov práce môže do zamestnania nastúpiť takmer 148-tisíc ľudí. Zároveň domáce firmy prostredníctvom úradov práce nevedia obsadiť takmer 84-tisíc pracovných miest a najväčší problém majú firmy podnikajúce v priestore medzi mestami Bratislava, Trnava a Nitra. V samotnej Nitre je miera evidovanej nezamestnanosti len vo výške 2,48 percenta a na úradoch práce je len 2 067 ľudí.

Video

Firmy nezamestnaných ľudí dokážu relatívne rýchlo zaškoliť na pozície operátorov výroby. Oveľa horšie je to pri odborníkoch obsluhujúcich moderné roboty, ktorých bezchybné programovanie sa učia žiaci v rámci takzvaného duálneho vzdelávania. V ňom na vybraných školách trávia žiaci prax priamo vo výrobných halách domácich podnikov. Okrem automobilky Jaguar Land Rover ponúkajú študentom možnosť praxe aj ďalšie automobilky a celkovo sú v systéme zapojené stovky zamestnávateľov.

„V novom školskom roku sa do systému duálneho vzdelávania zapojilo 1 615 prvákov, čo je oproti minulému roku nárast o takmer 400 žiakov,“ povedal Michal Němec, riaditeľ Inštitútu odborného vzdelávania. S podporou štátu má už v roku 2020 pôsobiť v systéme duálneho vzdelávania až 12-tisíc žiakov. V opačnom prípade štát príde o podporu z eurofondov a zahraniční investori nebudú mať dostatok odborníkov na realizovanie nových investícií.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Slovensko #duálne vzdelávanie #Jaguar Land Rover