Rekordná výroba áut na Slovensku aj vo svete

Budúci rok môže priniesť rekordnú výrobu vozidiel nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Domácu ekonomiku potiahnu desaťtisíce osobných motorových vozidiel, ktoré už začali opúšťať brány nitrianskeho závodu automobilky Jaguar Land Rover.

26.10.2018 09:00
Volkswagen Foto: ,
V prepočte na obyvateľov Slovensko už dnes vyrobí najviac automobilov na svete. Minulý rok sa na tisíc obyvateľov vyrobilo 192 vozidiel.
debata (34)

Vo svete zas pomôže masívny nárast produkcie v Číne a Indii. Obe krajiny majú viac ako jednu miliardu obyvateľov a postupný rast strednej vrstvy otvára obrovské možnosti pre rast automobilového priemyslu.

V tomto roku sa vo svete vyrobí 99,7 milióna osobných automobilov a v roku 2019 až 101,6 milióna. „Stúpajúci trend má v budúcnosti pokračovať a každý rok majú pribudnúť 2 až 3 milióny nových registrácií motorových vozidiel,“ povedal Peter Mucina, Country Manager spoločnosti Euler Hermes. Firma je zameraná na poisťovanie pohľadávok a zameriava sa aj na automobilový priemysel.

Video

Na celom svete dnes jazdí až 1,3 miliardy automobilov. Medzi jednotlivými krajinami však existujú obrovské rozdiely. Kým v Severnej Amerike pripadá na tisíc obyvateľov 800 automobilov, v Európe je to 600, v Brazílii 210, v Číne 120 a v Indii len 25. Na porovnanie, v Európe žije 741 miliónov ľudí a v Indii viac ako 1,3 miliardy. „Rozvíjajúce sa trhy predstavujú obrovskú príležitosť, pretože dokážu v najbližších rokoch prijať milióny nových áut. Napríklad k prekročeniu 100-miliónovej hranice najviac prispejú Čína a India, pretože tam je po autách najväčší dopyt,“ dodal Mucina.

Video

V krajine pod Tatrami sa zatiaľ vyrobilo najviac automobilov v roku 2016, keď výrobné brány domácich fabrík opustilo 1 046 237 osobných motorových vozidiel. Minulý rok sa pre rozbiehanie produkcie nových modelov vyrobilo „len“ 1 025 000 a v prípade plného využitia výrobných kapacít môže slovenský priemysel v priebehu jedného roka vyrobiť viac ako 1 300 000 osobných motorových vozidiel. Po prepočítaní na obyvateľstvo sa na Slovensku dlhé roky vyrobí najviac automobilov na svete a v minulom roku sa na tisíc obyvateľov vyrobilo 192 automobilov.

Dve domáce automobilky zameriavajú svoju výrobu hlavne na európsky trh. Osobné motorové vozidlá pre tento región vyrába trnavský závod PSA Peugeot Citroën Slovakia a žilinská automobilka Kia Motors Slovakia. Bratislavský automobilový závod Volkswagen Slovakia vyváža obrovské SUV vozidlá do celého sveta a pre rovnakú obchodnú stratégiu sa v júni tohto roku rozhodla aj britská automobilka Jaguar Land Rover. Závod v Nitre totiž bude nakoniec ako jediný na svete vyrábať luxusné SUV vozidlo Land Rover Discovery.

Práve veľké športovo-úžitkové vozidlá sú čoraz viac žiadané vo vyspelom západnom svete. Predaj obrovských automobilov, ktoré dokážu jazdiť nielen po cestách, ale aj teréne, zabezpečujú hlavne moderné technológie a pocit vyššej bezpečnosti. Nových majiteľov od kúpy SUV vozidiel neodrádzajú ani vyššie ceny prekračujúce sumu 55-tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #Slovensko #Nitra #výroba áut #Jaguar Land Rover