Java: Programovací jazyk, ktorý na nás striehne všade

Bez toho, aby sme si to uvedomovali, jeden programovací jazyk sa nachádza takmer vo všetkých počítačových zariadeniach, ktoré používame. Ide o jazyk Java, ktorý je bezplatný a vďaka tomu sú mobily či počítače dostupnejšie pre širšiu skupinu ľudí.

25.10.2018 09:00
debata (11)
Java je jeden z najrozšírenejších... Foto: SHUTTERSTOCK
žena, počítač Java je jeden z najrozšírenejších programovacích jazykov. Jeho názov vznikol z amerického slangového označenia kávy.

Počítačové programy vznikajú prostredníctvom programovacích jazykov, z ktorých jedným z najrozšírenejších je programovací jazyk a platforma Java. V Bratislave sa dnes koná konferencia JavaDay, na ktorej sa zúčastňujú poprední slovenskí vývojári. Denník Pravda je mediálnym partnerom konferencie.

Java sa vďaka svojej univerzálnosti dostala do mnohých oblastí virtuálneho sveta. V Jave sa programuje takmer všetko. V súčasnosti má Java najväčší vplyv na každodenný život ľudí prostredníctvom operačného systému Android. Prostredníctvom neho funguje väčšina moderných smartfónov. Aplikácie fungujúce v týchto mobilných telefónoch vznikajú práve v programovacom jazyku Java.

Vývojári v tomto jazyku programujú webové servery, multiplatformové aplikácie fungujúce v osobných počítačoch a iné. Java je vo všeobecnosti objektovo orientovaný programovací jazyk. V roku 2007 došlo k uvoľneniu zdrojového kódu Javy, ktorý sa skladal z približne 2,5 milióna riadkov. Následne je Java vyvíjaná ako open-source. V súčasnosti je vlastníkom platformy Java SE spoločnosť Oracle, ktorá je špecialistom na vývoj a správu databáz spolu s CRM systémami.

"Prednosťou Javy je, že bola a bude vždy zadarmo. Nové verzie Javy môžeme očakávať každého pol roka, štandardom bude open-source verzia,“ povedal Kamil Ševeček, senior Java vývojár a lektor. Vo svete sa nachádza viac ako 9 miliónov vývojárov, ktorí univerzálny programovací jazyk Java používajú.

Jednou z ďalších výhod jazyka Java je jeho funkčnosť na rôznych zariadeniach. Java funguje na rôznych operačných programoch, keďže beží vo virtuálnom prostredí. Programátorom stačí napísať jeden kód. Každý, kto nainštaluje Javu v operačnom systéme Windows, Mac alebo Linux, bude mať daný kód funkčný. Spúšťanie aplikácií napísaných v jazyku Java prebieha prostredníctvom virtuálneho stroja nazvaného Java Virtual Machine.

Java okrem mobilných telefónov funguje aj v dátových centrách, herných konzolách, osobných počítačoch alebo smart televízoroch. Mnohé aplikácie alebo internetové stránky by bez Javy neboli funkčné. Medzi prednosti Javy sa radí rýchlosť, bezpečnosť a spoľahlivosť.

Aktuálny Tiobe index, ktorý informuje o popularite programovacích jazykov, radí Javu na prvé miesto medzi programovacími jazykmi. Dopyt po programátoroch poznajúcich tento jazyk a platformu ustavične narastá. Priemerná mesačná mzda Java programátora sa na Slovensku pohybuje na úrovni 1 800 eur.

Vznik programovacieho jazyka Java siaha až do roku 1991, keď spoločnosť Sun Microsystems odštartovala projekt, ktorého cieľom malo byť vytvorenie programovacieho jazyka určeného pre spotrebnú elektroniku. Pôvodne sa programovací jazyk volal Oak, no keďže programovací jazyk s rovnakým názvom už existoval, došlo k jeho premenovaniu. Java je americké slangové označenie pre kávu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba