Brexit môže upchať hranice. Briti zvažujú dovoz na lodiach

Na utorkovom rokovaní britskej vlády zaznelo, že v v prípade neriadeného brexitu a možného zablokovania cestného priechodu medzi Francúzskom a Britániou by potrebné potraviny a lieky mohli do krajiny voziť charterové lode. Píše o tom britský denník Financial Times (FT).

23.10.2018 23:11
debata (2)

Členovia kabinetu ale vyjadrili o tomto návrhu pochybnosti, dodal denník.

Šéf britského úradu vlády David Lidington podľa FT ministrov varoval, že ak Londýn s Bruselom nakoniec neuzatvoria dohodu o odchode krajiny z európskeho bloku, bude frekventovaná trasa medzi francúzskym Calais a britským Doverom rýchlo zablokovaná pre zavedenie colných kontrol na francúzskej strane.

Británia tak podľa neho musí hľadať alternatívny spôsob, ako doviezť nevyhnutné tovary. Minister dopravy Chris Grayling preto navrhol najať lode alebo miesto na nich.

Vláda na svojom rokovaní podľa zdroja FT hľadala spôsob, ako odblokovať viaznuce rokovania s Bruselom. Schôdzka bola údajne mimoriadne búrlivá a prišla „strašná hádka“. Mayová na schôdzi oznámila, že vláda sa pre prípravy na odchod z EÚ bude odteraz stretávať každý týždeň. Zdôraznila, že prioritou vlády je dosiahnuť s úniou dohodu.

2 debata chyba