Britské firmy sa pripravujú na tvrdý brexit

Väčšina britských firiem sa pripravuje na tzv. tvrdý brexit pre prípad, že do decembra sa nevyjasní, akým spôsobom Británia opustí Európsku úniu. Vyplýva to z prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI) vykonaného od 19. septembra do 8. októbra.

21.10.2018 14:36
debata

CBI uviedla, že slabý pokrok v rokovaniach medzi Londýnom a Bruselom ohrozujú britské pracovné miesta, investície a hospodársky rast. „Firmy od referenda prejavili pozoruhodnú odolnosť, trpezlivosť im však už došla,“ povedala generálna riaditeľka CBI Carolyn Fairbairnová.

CBI vyzvala Britániu, aby po brexite v marci budúceho roka udržala čo najužšie vzťahy s EÚ. Premiérka Theresa Mayová však vylúčila možnosť trvalého členstva v colnej únii. Navyše sa nedokázala s partnermi v EÚ dohodnúť o budúcich obchodných vzťahoch.

CBI uviedla, že 39 % z 236 opýtaných spoločností chce do novembra zaviesť núdzové plány, vrátane rušenia pracovných miest, úpravy dodávateľských reťazcov mimo Británie a tvorby zásob. Ďalších 24 % tak plánuje urobiť do decembra a 19 % už začalo s ich uplatňovaním. Podľa ankety 80 % firiem uviedlo, že brexit má už teraz negatívne dopady na ich investičné rozhodnutia.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Brexit