Pellegrini: Aj sociálne opatrenia bránia pádu do pásma chudoby

Slovensko patrí v EÚ ku krajinám s najnižším percentom obyvateľstva, ktorí sú ohrození rizikom chudoby. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na v utorok zverejnený prieskum Eurostatu, podľa ktorého bolo vlani v EÚ 112,9 milióna ľudí vystavených riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia.

17.10.2018 14:43
debata (1)

Slovensku sa podľa Pellegriniho darí. „Najmenšia hrozba dostať sa do pásma chudoby bola vlani v ČR, vo Fínsku a na Slovensku. SR je tretia najlepšia krajina, kde je najmenšie riziko dostať sa do pásma chudoby,“ priblížil predseda vlády SR.

Pripomenul, že kým v roku 2008 platil na Slovensku údaj o 20,6 % miere vystavenia sa riziku príjmovej chudoby a sociálneho vylúčenia, už vlani bola situácia diametrálne odlišná.

„Ukazuje sa však, že aj sociálne opatrenia, ktoré prijímali predchádzajúce vlády pod naším vedením a ktoré prijíma aj táto vláda, prispievajú k zmierňovaniu tohto rizika a padajú na úrodnú pôdu, zlepšujú životnú situáciu a kvalitu života ľudí na Slovensku,“ dodal.

Eurostat, štatistický úrad EÚ, v utorok uviedol, že v roku 2017 bolo v EÚ 112,9 milióna ľudí, čiže 22,5 % obyvateľstva, vystavených riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia.

Eurostat vydal svoju správu pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti chudobe (17. október). Štatistický úrad spresnil, že vystavenie sa riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia znamená, že dotknuté osoby sa nachádzali v najmenej jednej z troch podmienok: príjmová chudoba, vysoké materiálne nedostatky, život v domácnostiach s veľmi nízkou intenzitou práce.

Po troch po sebe nasledujúcich vzostupoch medzi rokmi 2009 a 2012, ktoré dosiahli takmer 25-percentný podiel ľudí ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením v EÚ, minulý rok s úrovňou 22,5 % – potvrdil znižovanie tohto trendu. Zníženie počtu osôb ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením v EÚ je jedným z kľúčových cieľov stratégie Európa 2020.

Štatistický prieskum naznačil, že v roku 2017 bola viac ako tretina obyvateľstva vystavená riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia v troch členských štátoch: Bulharsko (38,9 %), Rumunsko (35,7 %) a Grécko (34,8 %). Na opačnom konci rebríčka bola Česká republika (12,2 %), Fínsko (15,7 %), Slovensko (16,3 %), Holandsko (17 %), Slovinsko s Francúzskom (17,1 %) a Dánsko (17,2 %).

Pre Slovensko podľa Eurostatu v roku 2008 platil údaj o 20,6-percentnej miere vystavenia riziku príjmovej chudoby alebo sociálneho vylúčenia. V porovnaní s rokom 2008 sa podiel osôb ohrozených príjmovou chudobou zvýšil v devätnástich členských štátoch (pre ktoré sú k dispozícii údaje), zostal stabilný v jednej krajine a poklesol v siedmich štátoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #chudoba