Starnutie populácie môže viesť k dlhšej recesii hospodárstva

Starnutie európskej populácie by mohlo permanentne "škrtiť" menovú politiku a viesť k dlhšej recesii a slabšiemu zotavovaniu. Vyhlásil to v stredu počas návštevy v Madride hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet.

17.10.2018 12:53
debata (1)

Demografický posun v Európe už znižuje úrokové sadzby, oslabuje konvenčnú „palebnú silu“ ECB a zvyšuje riziko, že banka častejšie nedosiahne svoje inflačné ciele, uviedol Praet v Madride.

ECB v uplynulých piatich rokoch nedosiahla svoj cieľ, ktorým je inflácia tesne pod hranicou 2 %, a nebude schopná ho dosiahnuť do konca dekády. To naznačuje, že menová politika môže stratiť časť svojho potenciálu, aj keď banka používala bezprecedentnú palebnú silu na podporu hospodárstva.

„Mali by sme byť opatrní pri neustálom kladení veľkého bremena na centrálne banky, aby použili svoje nástroje na riešenie problémov, ktoré sú v konečnom dôsledku spôsobené štrukturálnou hospodárskou a finančnou neefektívnosťou,“ povedal Praet.

A hoci nekonvenčné nástroje boli zatiaľ účinné, Praet argumentuje, že neutrálna úroková sadzba, často nazývaná rovnovážna sadzba, prudko klesla, keďže starnutie obyvateľstva viedlo k zvýšeniu úspor, zníženiu tempa rastu produktivity a nárastu počtu dôchodcov vo vzťahu k aktívnym pracovníkom.

„Recesie tak môžu trvať dlhšie a zotavovanie z nich môže byť pomalšie, plytkejšie a s vyšším rizikom v dôsledku chýbajúceho cieľa,“ uviedol Praet s odkazom na vplyv nízkych rovnovážnych úrokových sadzieb na politiku ECB.

Praet dodal, že možné riešenia by mohli zahŕňať zvýšenie veku pre odchod do dôchodku a podporu pracovnej sily, napríklad prostredníctvom zvýšenia jej mobility, alebo efektívnejším odborným výcvikom. Vyzval tiež politikov na zvýšenie produktivity.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #starnutie #HDP