Slovensko je v rebríčku konkurencieschopnosti na 42. mieste

Slovenská republika sa v najnovšom rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra umiestnila na 42. mieste. Oproti minulému roku si pohoršila o dve miesta.

17.10.2018 07:34
debata (8)

Vyplýva to zo Správy o globálnej konkurencieschop­nosti 2018, ktorú dnes zverejnilo Svetové ekonomické fórum (WEF). TASR o tom informovala Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS).

Prvé miesto obsadili Spojené štáty americké, nasledované Singapurom a Nemeckom. Z krajín V4 sa najlepšie umiestnila Česká republika (29. miesto). Poľsko obsadilo 37. pozíciu a Maďarsko 48. miesto. V tomto roku sa skóre krajín po prvý raz počítalo pomocou novej metodológie. Nový Index globálnej konkurencieschop­nosti 4.0 zohľadňuje aspekty 4. priemyselnej revolúcie, väčšou váhou prihliada na štatisticky vykazované parametre (70 %) a menšiu na výsledky globálneho prieskumu medzi manažérmi (30 %).

„Pozícia SR sa mierne zhoršila, a to aj napriek tomu, že skóre konkurencieschop­nosti sa mierne zlepšilo. V rebríčku nás však predstihli krajiny, ktoré zlepšovali podmienky na podnikanie a ekonomický rast o niečo výraznejšie ako SR,“ povedal Peter Serina, výkonný riaditeľ PAS, ktorá je partnerskou inštitúciou Svetového ekonomického fóra. Pozitívne je hodnotená makroekonomická stabilita, zdravotný stav obyvateľstva a celková úroveň infraštruktúry.

„Výraznejšiemu rastu SR v rebríčku bránia chronické problémy podnikateľského prostredia, najmä kvalita verejných inštitúcií. Máme čo doháňať v posilňovaní nezávislosti súdov, vymáhateľnosti práva, boji proti korupcii a znižovaní administratívnej náročnosti podnikania,“ uviedol Serina. Výraznou slabinou Slovenska je jeho nízka inovačná kapacita, čo súvisí s kvalitou vedecko-výskumných inštitúcií, úrovňou ich spolupráce s podnikmi či nízkymi výdavkami na výskum a vývoj.

Index konkurencieschop­nosti vypovedá o perspektíve krajiny dosahovať udržateľný hospodársky rast v strednodobom horizonte. Hodnotí kvalitu verejných inštitúcií, vládne politiky a iné faktory, ktoré podmieňujú úroveň produktivity a prosperity v 140 krajinách sve­ta.

V tomto roku WEF zaradilo do hodnotenia 140 krajín z celého sveta a na ich hodnotenie použilo 98 indikátorov zoskupených v 12 pilieroch. Každý indikátor je meraný na škále od 0 do 100 a vypovedá, ako ďaleko je krajina od ideálneho stavu, respektíve maximálnej hranice konkurencieschop­nosti. Kombináciou indikátorov sa vypočítalo celkové skóre krajiny. USA dosiahli 85,6 bodu. Priemerné skóre krajín je 60 bodov, čiže 40 bodov od hornej hranice. Slovensko získalo v hodnotení 66,8 bodu. Spoločnou črtou všetkých krajín je, že všetky majú priestor na ďalšie zlepšovanie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť #Svetové ekonomické fórum