Automobilka Audi zaplatí za podvody s emisiami 800 miliónov eur

Nemecká automobilka Audi zaplatí za podvody s emisiami 800 miliónov eur. Dcérska firma koncernu Volkswagen v utorok oznámila, že prijala pokutu vyrubenú mníchovským prokurátorom a ukončila tým súdne konanie.

16.10.2018 13:17
debata

Predmetom vyšetrovania boli spaľovacie šesťvalcové a osemvalcové motory v modeloch Audi V6 a V8 vyrábaných od roku 2004, ktoré podľa zistení nezodpovedali predpisom.

Výrobca luxusných vozidiel vo svojom oznámení uviedol, že táto mimoriadna položka výrazne zaťaží jeho tohtoročné hospodárske výsledky, zasiahnutý by mal byť aj materský Volkswagen. Ten už v júni zaplatil za podobný priestupok miliardu eur.

Pre podozrenie z podvodu a klamlivej reklamy v súvislosti s emisným škandálom vyšetruje prokuratúra aj suspendovaného šéfa Audi Ruperta Stadlera. Ten je podozrivý, že schválil predaj áut s nepravdivými údajmi o emisiách, vedel o manipuláciách alebo ich prinajmenšom úmyselne ignoroval. Pre obavy, že by sa mohol snažiť ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie, bol zadržaný a vo funkcii ho zatiaľ zastupuje šéf predaja Abraham Schot.

debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Audi #emisie