Koniec po sto rokoch? Malobchodný reťazec Sears bankrotuje

Americká maloobchodná spoločnosť Sears Holdings vyhlásila bankrot. Firma, ktorá je na trhu viac ako 100 rokov a ktorá bola priekopníkom myšlienky predávať všetko všetkým, je niekoľko rokov v strate a nie je schopná splácať dlhy.

15.10.2018 10:43
debata

Požiadala preto o súdnu ochranu pred veriteľmi, do konca roka chce v obmedzenom rozsahu ďalej fungovať a medzitým sa pokúsi nájsť niekoho, kto by ju chcel kúpiť. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

Firma dúfa, že sa jej podarí pod dohľadom súdu predať niektoré obchody a majetok, vrátane značky domácich spotrebičov Kenmore. Podľa skorších informácií zdrojov hodlá Sears okamžite uzavrieť asi 150 z celkových približne 700 obchodov, ktoré má v USA. Zo zostávajúcich obchodov ich asi 300 zostane otvorených. Budúcnosť zvyšných 250 firma ešte zváži. Sears má teraz takmer 70 000 zamestnan­cov.

Podnik mal v pondelok splatiť dlh 134 miliónov USD, nie je to však schopný. Naposledy bol Sears v zisku v roku 2010. V minulom fiškálnom roku podľa agentúry FactSet vykázal tržby 17 miliárd USD, o päť rokov predtým pritom jeho tržby predstavovali okolo 40 miliárd USD.

Firma, ktorej korene siahajú do roku 1886, začala ako zásielková spoločnosť s objednávkami z katalógu. V čase najväčšieho vrcholu predávala všetko od hračiek až po automobilové súčiastky prostredníctvom objednávok poštou a bola tiež dôležitým nájomníkom v každom veľkom obchodnom centre v USA. Neobstála však v konkurencii firiem ako je Amazon alebo Walmart, napísal server CNBC.

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Sears