Rating Portugalska od Moody's je opäť v investičnom pásme

Ratingová agentúra Moody's Investors Service zvýšila hodnotenie úverovej spoľahlivosti Portugalska späť na investičný stupeň.

13.10.2018 09:12
debata

Moody's bola poslednou veľkou agentúrou, ktorá držala rating Portugalska v neinvestičnom pásme. Teraz je tak opäť dlh Portugalska vhodný pre širšiu investorskú základňu, napísala agentúra Reuters.

Vlani rating Portugalska na investičný stupeň zvýšili agentúry Fitch a Standard & Poor's. U Moody's má teraz Portugalsko známku Baa3 a stabilný výhľad, čo znamená, že agentúra v najbližších mesiacoch neplánuje rating meniť.

Svoje rozhodnutie Moody's odôvodnila zlepšením ekonomickej a finančnej situácie krajiny. Dlh krajiny sa stal udržateľný a má klesajúci trend, aj keď veľmi mierny. Riziká zmeny tohto vývoja sú veľmi obmedzené. Posledný ekonomický rast krajiny a snahy o posilnenie fiškálnej situácie, ako zníženie deficitu a dlhu, boli priaznivejšie, než agentúra čakala pred rokom.

Portugalská ekonomika silne oživuje po dlhovej kríze v rokoch 2011 až 2014 a vlani rástla najrýchlejšie od prelomu storočia. Vláda očakáva, že sa jej tento rok podarí znížiť rozpočtový deficit na 0,7 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), najnižšie za viac ako štyri desaťročia. V budúcom roku sa má schodok ďalej znížiť na 0,2 percenta a od roku 2020 má byť rozpočet v pluse.

Dlh krajiny sa vlani znížil o 4,5 percentu­álneho bodu pod 125 percent HDP vďaka silnému hospodárskemu rastu a zdravému prebytku primárneho rozpočtu, ktorý nezahŕňa obsluhu dlhu, hospodárenie systému sociálneho zabezpečenia a rozpočty miestnych samospráv. Moody's očakáva, že do roku 2021 sa dlh zníži na 116 percent HDP.

Úverový rating je dôležitý pre investorov, pretože im ukazuje, aká je pravdepodobnosť splatenia úveru správne a včas. Čím je rating vyšší, tým lepšie je dlžník vnímaný v očiach veriteľov a je pravdepodobnejšie, že si bude schopný zabezpečiť aj lacnejšie pôžičky. Ak je rating v špekulatívnom pásme, nemôžu do dlhopisov daného subjektu investovať veľkí inštitucionálni investori, ako napríklad penzijné fondy.

debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Portugalsko #Moody's