Čo sa deje s akciami? Podľa Trumpa sa centrálna banka zbláznila

Pád akcií podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa spôsobila americká centrálna banka, ktorá "sa zbláznila". Nepáči sa mu rýchle zvyšovanie úrokov.

12.10.2018 08:00
debata (45)

V tomto roku zasiahol finančné trhy už druhý strmý prepad cien akcií. Po tom prvom sa burzy otriasli a investori opäť hnali ceny akcií na historické maximá. Aktuálny prepad je ďalším varovaním. Akcie sú nafúknuté nad možnosti ekonomiky USA a investorov vyrušuje obchodná vojna medzi Spojenými štátmi americkými a Čínou.

Za obchodnou vojnou stojí americký prezident Donald Trump, ktorý zo súčasného pádu cien akcií obvinil americkú centrálnu banku Fed. „Myslím si, že Fed urobil chybu a príliš uťahuje menovú politiku. Fed sa proste zbláznil,“ povedal Trump.

V rozhovore s televíziou Fox News označil Trump zvyšovanie úrokov za „smiešnu“ politiku, ktorá jeho administratíve zvyšuje náklady na financovanie štátneho dlhu. „Platím vysoké úroky pre náš Fed. A bol by som rád, keby náš Fed nebol taký agresívny, pretože si myslím, že robí veľkú chybu,“ vyhlásil.

Na obranu Fedu a jej šéfa Jeromeho Powella sa postavila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, podľa ktorej je takéto zvyšovanie úrokov „legitímne a nevyhnutné“. Lagardeová uviedla, že by šéfa Fedu s „bláznením“ nespájala.

Na stranu Fedu sa podľa serveru CNBC postavili aj ďalší významní činitelia zo sveta financií. Guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney napríklad pochválil Powellove vedomosti o americkom aj svetovom finančnom systéme a predseda správnej rady najväčšej švajčiarskej banky UBS a bývalý guvernér nemeckej centrálnej banky Axel Weber vyjadril presvedčenie, že Fed sa uberá správnou cestou.

Trump má problém s Fedom

Americkí prezidenti sa v posledných desaťročiach kritike Fedu väčšinou vyhýbali, pretože nezávislosť centrálnej banky je považovaná za dôležitý faktor pre hospodársku stabilitu. Trump sa ale tejto zvyklosti nedrží. „Mám problém s Fedom. Fed zdivočel,“ uviedol v stredu prezident.

Centrálnu banku Trump kritizoval aj v utorok. „Rád vidím nízke úroky. Fed robí to, čo považuje za potrebné, ale mne sa nepáči, čo robia, pretože infláciu máme naozaj pod kontrolou,“ povedal. „Jednoducho si nemyslím, že je (pri zvyšovaní úrokov) potrebné postupovať tak rýchlo,“ dodal.

Prezidentove výroky na adresu Fedu vyvolávajú obavy o nezávislosť centrálnej banky. Predstavitelia Trumpovej administratívy sa v posledných mesiacoch snažia zdôrazňovať, že prezident nemieni podkopávať schopnosť Fedu robiť rozhodnutia nezávisle na politických tlakoch. Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow v rozhovore s televíziou CNBC uviedol, že Fed zostáva nezávislou inštitúciou a že Trump centrálnej banke nediktuje politiku. Upozornil tiež, že rast úrokových sadzieb je „znakom zdravia ekonomiky“.

Fed rýchlo zvyšuje sadzby

Americká centrálna banka len v septembri zvýšila základnú úrokovú sadzbu do pásma 2,0 až 2,25 percenta. Práve vyššie úroky lákajú investorov dať peniaze do dlhopisov a bežných ľudí viac motivujú k sporeniu. Následne prichádza k spomaleniu ekonomiky, ktoré má zabrániť prudkému rastu cien. Na druhej strane v roku 2008 sa spustila svetová kríza práve pre rýchle dvíhanie úrokov zo strany Fedu.

Americká centrálna banka musí úroky dvíhať aj pre razantné zníženie firemných daní. Začiatkom roku klesla podnikom daň z príjmu z 35 na 21 percent. Zároveň firmy v prípade využitia daňových úľav môžu reálne zaplatiť nulovú daň. Peniaze ušetrené na daniach môžu pri investovaní do americkej ekonomiky opäť podporiť rýchlejší rast cien.

V stredu padali americké akcie a najväčšiu stratu vo výške 4,08 percenta zaznamenal technologický index NASDAQ. V priebehu štvrtka sa pridali aj európske a ázijské akcie. Americký technologicky index NASDAQ však vo štvrtok v obchodovaní po uzavretí búrz opäť rástol a súčasné straty môžu byť napokon len zdravou korekciou príliš rýchleho rastu.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Fed #burzy #Donald Trump