Burzy padajú. V Európe, Ázii aj Spojených štátoch

Európske akciové trhy vo štvrtok výrazne oslabili, ich hlavné indexy sa počas obchodovania pohybovali najnižšie za viac ako 20 mesiacov. Nadviazali tak na prudký stredajšie prepad na Wall Street a následný pokles akciových trhov v Ázii.

11.10.2018 17:39
debata (89)

V Európe sa pokles týka všetkých odvetví, najviac ale technológií, ktorých index vo štvrtok dopoludnia strácal asi 2,4 percenta. Stredajší prepad na Wall Street takisto zasiahol najmä technologické tituly.

Technologické tituly boli hnacím motorom takzvaného býčieho trhu, ktorý trvá niekoľko rokov. Investori tak upriamujú pozornosť na bezpečné nemecké vládne dlhopisy.

Paneurópsky index STOXX 600 zostúpil na najnižšiu úroveň od konca roku 2016 a obchodovanie uzavrel so stratou dvoch percent na hodnote 359,65 bodu. Index MSCI pre Áziu bez zahrnutia Japonska sa prepadol najnižšie od vlaňajšieho marca.

Hlavný index nemeckých akcií DAX stratil zhruba 1,5 percenta a hlavné indexy búrz v Londýne a Paríži prišli o takmer dve percentá.

Nervozitu investorov vyvoláva okrem dopadov globálnej obchodnej vojny tiež rast výnosov dlhopisov americkej vlády. Akcie reagujú okrem iného aj na vyhlásenie šéfky Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeovej, že súčasné ocenenie akcií je „extrémne vysoké“.

Akcie v Spojených štátoch v stredu prudko oslabili, hlavné indexy odpísali viac ako tri percentá a zaznamenali najvyšší denný prepad za osem mesiacov. Investori sa zbavovali rastových titulov na čele s technologickými spoločnosťami, kde boli straty ešte výraznejšie.

Jednou z hlavných príčin prudkého poklesu cien akcií je rýchly rast výnosov amerických štátnych dlhopisov. Napríklad obligácie so splatnosťou desať rokov, ktoré sú považované za ukazovateľ vývoja firemných dlhov aj vývoja sadzieb hypoték, sa dostali nad 3,2 percenta.

Americký prezident Donald Trump v reakcii na výpredaj akcií opakovane kritizoval americkú centrálnu banku (Fed), ktorá podľa neho príliš rýchlo zvyšuje úrokové sadzby. „Myslím, že Fed sa zbláznil,“ povedal Trump po stredajšom prepade na amerických akciových trhoch. Naznačil, že Fed je za tento prepad zodpovedný.

Hlavný index tokijskej burzy Nikkei 225 vo štvrtok stratil 3,9 percenta a obchodovanie uzavrel na hodnote 22 590,86 bodu. Index šanghajskej burzy Shanghai Composite sa prepadol dokonca o 5,2 percenta na 2583,46 bodu a je najnižšie od roku 2014. Hlavný index hongkonskej burzy Hang Seng odpísal 3,2 percenta na 25 349,22 bodu. Stratám sa nevyhli ani burzy v Južnej Kórei či Austrálii.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy